Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN DURING OFFICE HOURS

‘Tunneling’

Tentoonstellingen


26 Jun-23 Dec 2022
‘Tunneling’ with Elian Chali, Aam Solleveld and Luuk Bode

De tentoonstelling ‘Tunneling’ gaat over schilderingen op tunnelconstructies. Murals Inc. is sinds haar eerste opdracht, het beschilderen van een viaduct, Kadebrug in Eindhoven door Luuk Bode, gefascineerd door de architectuur van tunnels en andere civiele kunstwerken. ‘Tunneling’ toont een drietal grootschalige muurschilderingen gebaseerd op 2-dimensionale tunnel ervaringen.

Functie in relatie tot een schildering

Een tunnel is een onderdoorgang waarin je relatief korte tijd verblijft. Vooral fietsend of in een auto waarbij je van punt A naar punt B gaat, sta je niet snel stil om te kijken wat er op de muren is aangebracht. Zeker niet als je de doorgangen vaker passeert en ook niet als het koud is en als de avond aanvangt. Wat wel als blijvend wordt ervaren is een onbenoembare factor die bijdraagt aan een ervaring. Bijvoorbeeld een ervaring van veiligheid, van verwondering, van ruimtelijkheid. Deze ervaring wordt opgeroepen door meer abstracte kenmerken als kleur en vorm en minder door een letterlijk verhalende functie in de vorm van figuratie.

Architectuur

De architectuur van een tunnel bepaald het ontwerp voor een schildering. Murals Inc. kijkt naar de  tunnelconstructie en bepaald aan de hand daarvan hoe deze het beste geaccentueerd kan worden. Vervolgens kiest zij kunstenaars die het vermogen hebben een tunnel te analyseren en een sterke beeldende conclusie te genereren. Een onooglijke tunnel transformeert door een weloverwogen ontwerp en kleurstelling van een functioneel ding in een prachtig object. De architectuur van de tunnel zal sterk tot uiting komen en de bewegingen door gebruikers worden prettige en veilige ervaringen.

Van belang is dat men ook na een herhaaldelijke gang door de tunnel, de schilderingen als uitermate positief en prikkelend ervaren zullen worden.

After movie: Marieke van der Lippe. Music: Michel Banabila
‘strokes-3071’, Luuk Bode (2022), Foto: Indra Gleizde
‘strokes-3071’, Luuk Bode (2022), Foto: Indra Gleizde

Luuk Bode

Luuk heeft in 2019 de Kadebrug in Eindhoven beschildert. Het viaduct van 700m2 is getransformeert van een grauw en weinig zeggend viaduct naar een dynamische en krachtige tunnelervaring voor automobilisten, fietsers en voetgangers.

> murals-inc.com/projecten/kadebrug-luuk-bode

Motivatie 2-D tunnelschildering

“Het was een lastige dit keer. In de bijlage de schets voor de mural. Misschien wat anders dan je verwacht had, dus ik zal hieronder vertellen hoe ik hier op gekomen ben. Aam’s ontwerp was spot on. Haar ontwerp leent zich hier goed voor, en krijgt daarbij een nieuwe dimensie. 

Bij mijn bestaande ontwerp voor Eindhoven leverde een perspectivische vertekening aanbrengen te veel vormverlies op. De vertekening tastte het ontwerp teveel aan, en werd rommelig. Bovendien wilde ik niet een ontwerp wat te dicht in Aam’s buurt komt. Aangezien wij beiden grafisch werken, moet er genoeg contrast zijn tussen de twee.

Mijn voorkeur ging uit naar een op zichzelf staand ontwerp, een afbeelding van een tunnel zou het te illustratief maken. Zoals de tentoonstelling is opgezet gaat het erom dat de ervaring van een tunnel wordt weergegeven. In mijn ontwerpen probeer ik meestal juist het ‘tunnel-effect’ – een lange donkere doorgang, opgesloten gevoel – tegen te gaan.

Ik wilde ook dat het ontwerp een voorbeeld was van mijn wijze van aanpak; met de locatie als uitgangspunt. Het lastige daarvan is, dat hier geen sprake van een tunnel is. In tegendeel: een binnenruimte met een lange tafel waar vergaderd en gegeten wordt. Een plek waar je een klassiek schilderij aan de wand zou verwachten, in veel gevallen iets landschappelijks. Zo kwam ik op het idee om een klassiek landschap als uitgangspunt te nemen, zonder het tunnel-idee los te laten.

Ik zag wel mogelijkheden want mijn muurschilderingen zijn goed beschouwd kwaststreken in een landschap. In de kwaststreken heb ik een perspectivische vertekening aangebracht, om de tunnel-achtige ervaring te geven. Het silhouet naast de afbeelding is op schaal, het verdwijnpunt ligt ongeveer op ooghoogte. Het ‘tunnel-effect’ wordt op ware grootte sterker dan op beeldscherm.

De buitenste grijze contour is de muur op schaal. De definitieve plaatsing van het ontwerp bekijk ik op locatie. Het onderste deel is ook nog niet helemaal definitief, ik wil even kijken wat het doet als het wordt aangesneden door de tafel en stoelen.”

— Luuk Bode

‘Zonder titel’, Aam Solleveld (2022), Foto: Indra Gleizde
‘Zonder titel’, Aam Solleveld (2022), Foto: Indra Gleizde

Aam Solleveld

Aam heeft in 2020 tunnel Boutenslaan beschildert. Zij heeft de tunnel als geheel aangepakt en tot een geheel nieuwe ervaring weten te maken in harmonie met het bestaande ontwerp.

> murals-inc.com/projecten/tunnel-boutenslaan-aam-solleveld

De tunnel

“De tunnel is een tijdelijke onderbreking van de wereld. Een pauze. Een tussen-wereld, waar je je kort doorheen beweegt en waar je voor een moment breekt met wereld waar je vandaan kwam en waar je naar toe gaat. Weg is de overvloed aan informatie en impulsen die een stad of landschap is. In plaats daarvan bevind je je in een overzichtelijk systeem. 
 
Mijn doel is een tussen-wereld te scheppen waarmee ik zowel de verkeersveiligheid bevorder als van een tunnel een ervaring maak. Een fysieke beleving. Een die wellicht uitnodigt tot een korte reflectie.
 
De algemene ervaring van een tunnel als donker en onprettig wordt geheel omgedraaid, ik toon een klare heldere wereld. Een positief en overzichtelijk systeem, op de wanden en mogelijk de vloer en het plafond, dat je als het ware door de tunnel helpt. Geen afbeeldingen en detail, deze zouden in de tunnel eerder afleiden en voor onveiligheid zorgen. Een zwart-witte uitvoering maakt de tunnel tot een overzichtelijke abstracte wereld waarin de mens juist extra zichtbaar is en zelf het kleurelement wordt. Het hoge contrast ‘intensiveert’ mensen als het ware.
 
De kijker bevindt zich ín het kunstwerk en wordt er deel van. Zo bezien ontstaan er ook telkens veranderende composities waar de verkeersdeelnemers onderdeel van zijn. Een gehele aanpak van een tunnel kan fietsers helpen te focussen in een smalle tunnel zoals in de Boutenslaan in Eindhoven. Of voetgangers helpen om een lange tunnel van 75 meter lengte behapbaar te maken, door afwisselende geometrische vormen die een cadans aangeven, zoals in de tunnel onder de A10 West Luchtvaartstraat in Amsterdam.

Voor Murals Inc. maak ik op een levensgroot formaat zichtbaar en voelbaar welke werking een ontwerp op een tunnel kan hebben. Op de wand suggereer ik een tunnel met een systeem van lijnen in zwart en helder wit die je visueel door de tunnel transporteren.”

— Aam Solleveld

Luuk Bode (L), Aam Solleveld (R)
tunnelschildering Elian Chali
Elian Chali, Murals Inc. (office)

Elian Chali

Elian Chali (Córdoba, Argentinië, 11 maart 1988) is een Argentijnse beeldend kunstenaar en activist. Elian is in Nederland omdat hij voor Murals Inc. de Dutmalatunnel in Eindhoven beschildert heeft. 

murals-inc.com/projecten/dutmalatunnel-elian-chali

Het aanbrengen van de muurschilderingen door Luuk Bode en Aam Solleveld. Elian Chali heeft een schets aangeleverd, deze is uitgevoerd door Saman.

Murals Inc.; well-supplied
Luuk Bode tunnelschildering In wording
Detail
Aam Solleveld tunnelschildering in wording
Thomas en Bouke thanks!
vakwerk
Elias
proces
Aam Solleveld Finishing Touches
Saman installeert muurschildering
voor Elian Chali

Programma zondag 26 juni 2022

14:30-15:00
— Inloop
15:00
— Welkomstwoord: Marleen van Wijngaarden (Murals Inc.)
— Welkom: Elian Chali
15:15
— Artist Talk: Aam Solleveld
15:30
— Artist Talk: Luuk Bode
15:45
— Ruud Jacobs (Gemeente Eindhoven)
16:00
— Talk ‘Incubate’ project
16:15-18:00
— Boombox Barbara 
— Gulcan Catering / Tuin

Special offer
Riso prints (30 x 42 cm) van Elian Chali Formaat: €30,-

Artist Talk Aam Solleveld
Sarah en Asrah
Aam Solleveld, Artist talk
Gulcan Catering
Sanne (L) en Amy (R) van Incubate
Kersen en wijn
Aam, Luuk, Elian & Ana
Opening, samenzijn
detail muurschildering Elian Chali
vlnr: Saman, Jungyoon, Mas, Sanne, Marleen, Elian Chali, Amy, Max, Bastiaan, Ana

Partners