Dutmalatunnel

1 Jun-22 May 2022
Tunnelschildering Dutmalatunnel, Elian Chali. Locatie: Eindhoven

Dutmalatunnel, Eindhoven

 

De Gemeente Eindhoven heeft Murals Inc. gevraagd om het aanzien en de veiligheid van de Dutmalatunnel te verbeteren middels een schildering waarbij abstractie gewenst is.

De Dutmalatunnel ligt ten noorden van het TU/e terrein en loop onder de ring (Onze Lieve Vrouwenstraat) door. De tunnel inclusief keerwanden heeft een oppervlakte van 778 m2. 

 

'Transit Mantra'

De tunnel is al in het bezit van een kunstwerk 'Transit Mantra', deze is bevestigd aan het plafond. 'Transit Mantra' is een verzameling schubvormige elementen, die reageren op bewegingen van mensen die door de tunnel lopen of fietsen. Al lopend of fietsend ontstaat een patroon van licht en zacht geluid. Wanneer een enkele voetganger passeert, is het effect anders dan wanneer er een groep wandelaars langs komt. 'Transit Mantra' laat zien dat technologie mooi, vernieuwend en functioneel kan zijn. Hierdoor wordt de tunnel veiliger, leefbaarder en toegankelijker volgens gemeente Eindhoven.

'Transit Mantra' is ontworpen door Knol Ontwerp.

 

Anti-graffiti coating

De tunnel is behandeld met een anti-graffiti coating deze is aangebracht in 2009. De Gemeente Eindhoven heeft besloten dat deze niet verwijderd gaat worden maar dat een schildering aangebracht kan worden met een nieuwe anti-graffiti coating genaamd Nu-Guard AG. Deze coating is beschikbaar in alle RAL kleuren. Daarbij moet worden opgemerkt dat er vijf standaard Nu-Guard kleuren zijn: Magnolia, lichtgrijs (RAL 7030), Grijs (RAL 7047), Donker blauw (RAL 5017), Wit (RAL 9010) en Zwart voor overige kleuren is een minimale order ter grote van 100 liter of meer nodig.

Ook is het bijna niet mogelijk om te tapen. Dat betekend dat het lastig is strakke lijnen te maken.

 

Gezien alle beperkingen en het imposante oppervlak is het een uitdaging deze tunnel te voorzien van een veilige high-end mural. Aan de andere kant is dit civiele kunstwerk prachtig van vorm waardoor er niet heel veel nodig is om van deze tunnel een bijzondere en veilige doorgang te maken.

 

 

3D Visualisatie Dutmalatunnel, Eindhoven (met dank aan Convexarchitecten)
Schets Elian Chali

Tunnelschildering Dutmalatunnel door Elian Chali

De Argentijnse kunstenaar Elian Chali is gevraagd de Dutmalatunnel van een schildering te voorzien. De aard van de opdracht wees in zijn richting. Zowel Gemeente Eindhoven als Murals Inc. kijken uit naar zijn komst. 7 juni zal de opdracht van start gaan!

 

Elian Chali (Córdoba, Argentinië, 11 maart 1988) is een Argentijnse beeldend kunstenaar en activist.

Zijn oeuvre heeft zich voornamelijk ontwikkeld in de openbare ruimte. De stad is de conceptuele as van zijn werk, als drager, studiemateriaal en platform voor politieke probleemstellingen. Hij gebruikt grootschalige schilderkunst, schrijven en fotografie als medium.

Zijn werk is te zien in meer dan 30 steden in landen als Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Mexico, Polen, Portugal, Peru, Paraguay, Dominicaanse Republiek, Rusland, Uruguay, Oekraïne, Taiwan en binnenkort ook in Eindhoven.

Als activist voor mensen met een handicap is hij lid van Torceduras & Bifurcaciones*. Hij richtte Kosovo Gallery op (2012-2015, Cba, Arg.), was hoofdcurator van MAC Contemporary Art Fair (2018, Cba, Arg.), en nam deel aan verschillende rondetafels en conferenties over de hele wereld. Hij heeft clinics en workshops gegeven bij Diana Aisenberg, Daniel Joglar, Nicolas Balangero, Luciano Burba en Gerardo Jorge.

* Torceduras & Bifurcaciones is een platform van politieke verbeelding. Een loopgraaf om ons te bevrijden van de krachten die ons onderdrukken. Een proeftuin om na te denken over onze lichamelijkheid, ervaringen en identiteiten.

 

Elian Chali, Portret
Elian Chali, voor zijn werk in de publieke ruimte
Dutmalatunnel, Eindhoven 2022, Oorspronkelijke staat
Dutmalatunnel, Eindhoven 2022, Oorspronkelijke staat
3D tekeningen
door Convexarchitecten
3D tekeningen
door Convexarchitecten

Partners