Dutmalatunnel

13 Jan-19 Jan 2022
Schildering Dutmalatunnel. Locatie: Eindhoven

Dutmalatunnel, Eindhoven

 

De Gemeente Eindhoven heeft Murals Inc. gevraagd om het aanzien en de veiligheid van de Dutmalatunnel te verbeteren middels een schildering waarbij abstractie gewenst is.

De Dutmalatunnel ligt ten noorden van het TU/e terrein en loop onder de ring (Onze Lieve Vrouwenstraat) door. De tunnel inclusief keerwanden heeft een oppervlakte van 778 m2. 

 

'Transit Mantra'

De tunnel is al in het bezit van een kunstwerk 'Transit Mantra', deze is bevestigd aan het plafond. 'Transit Mantra' is een verzameling schubvormige elementen, die reageren op bewegingen van mensen die door de tunnel lopen of fietsen. Al lopend of fietsend ontstaat een patroon van licht en zacht geluid. Wanneer een enkele voetganger passeert, is het effect anders dan wanneer er een groep wandelaars langs komt. 'Transit Mantra' laat zien dat technologie mooi, vernieuwend en functioneel kan zijn. Hierdoor wordt de tunnel veiliger, leefbaarder en toegankelijker volgens gemeente Eindhoven.

'Transit Mantra' is ontworpen door Knol Ontwerp.

 

Anti-graffiti coating

De tunnel is behandeld met een anti-graffiti coating deze is aangebracht in 2009. De Gemeente Eindhoven heeft besloten dat deze niet verwijderd gaat worden maar dat een schildering aangebracht kan worden met een nieuwe anti-graffiti coating genaamd Nu-Guard AG. Deze coating is beschikbaar in alle RAL kleuren. Daarbij moet worden opgemerkt dat er vijf standaard Nu-Guard kleuren zijn: Magnolia, lichtgrijs (RAL 7030), Grijs (RAL 7047), Donker blauw (RAL 5017), Wit (RAL 9010) en Zwart voor overige kleuren is een minimale order ter grote van 100 liter of meer nodig.

Ook is het bijna niet mogelijk om te tapen. Dat betekend dat het lastig is strakke lijnen te maken.

 

Gezien alle beperkingen en het imposante oppervlak is het een uitdaging deze tunnel te voorzien van een veilige high-end mural. Aan de andere kant is dit civiele kunstwerk prachtig van vorm waardoor er niet heel veel nodig is om van deze tunnel een bijzondere en veilige doorgang te maken.

 

 

Dutmalatunnel, Eindhoven 2022
Dutmalatunnel, Eindhoven 2022