Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN TIJDENS KANTOORUREN

nl en

Dutmalatunnel

Projecten


7 Jun 2022-22 Nov 2023
Tunnelschildering Dutmalatunnel, Elian Chali. Locatie: Eindhoven

Dutmalatunnel, Eindhoven

De Gemeente Eindhoven heeft Murals Inc. gevraagd om het aanzien en de veiligheid van de Dutmalatunnel te verbeteren middels een schildering waarbij abstractie gewenst is. De Dutmalatunnel ligt ten noorden van het TU/e terrein en loop onder de ring (Onze Lieve Vrouwenstraat) door. De tunnel inclusief keerwanden heeft een oppervlakte van 778 m2.

Transit Mantra

De tunnel is al in het bezit van een kunstwerk ‘Transit Mantra’, deze is bevestigd aan het plafond. ‘Transit Mantra’ is een verzameling schubvormige elementen, die reageren op bewegingen van mensen die door de tunnel lopen of fietsen. Al lopend of fietsend ontstaat een patroon van licht en zacht geluid. Wanneer een enkele voetganger passeert, is het effect anders dan wanneer er een groep wandelaars langs komt. ‘Transit Mantra’ laat zien dat technologie mooi, vernieuwend en functioneel kan zijn. Hierdoor wordt de tunnel veiliger, leefbaarder en toegankelijker volgens gemeente Eindhoven. ‘Transit Mantra’ is ontworpen door Knol Ontwerp.

Anti-graffiti coating

De tunnel is behandeld met een anti-graffiti coating deze is aangebracht in 2009. De Gemeente Eindhoven heeft besloten dat deze niet verwijderd gaat worden maar dat een schildering aangebracht kan worden met een nieuwe anti-graffiti coating genaamd Nu-Guard AG. Deze coating vraagt om een specifieke werkwijze en zeker niet alle ontwerpen zijn geschikt voor dit verfsysteem.

Gezien de beperkingen die deze coating met zich meebrengt in relatie tot het imposante oppervlak is het een uitdaging deze tunnel te voorzien van een veilige high-end mural. Aan de andere kant is dit civiele kunstwerk prachtig van vorm waardoor er niet heel veel nodig is, behalve een krachtig ontwerp, om van deze tunnel een bijzondere en veilige doorgang te maken.

'This is Elian...' door Max Koetzier (Incubate team)
Fotografie: Luuk Hoevenaars / LukeDaDuke
Fotografie: Luuk Hoevenaars / LukeDaDuke
Dutmalatunnel Eindhoven, Elian Chali (2022)
Dutmalatunnel Eindhoven, Elian Chali (2022)
3D Visualisatie Dutmalatunnel, Eindhoven (met dank aan Convexarchitecten)
Schets Elian Chali

Tunnelschildering Dutmalatunnel door Elian Chali

De Argentijnse kunstenaar Elian Chali is gevraagd de Dutmalatunnel van een schildering te voorzien. De aard van de opdracht wees in zijn richting. Zowel Gemeente Eindhoven als Murals Inc. zijn vereerd dat Elian Chali het ontwerp heeft gemaakt.


Elian Chali (Córdoba, Argentinië, 11 maart 1988) is een Argentijnse beeldend kunstenaar en activist.

Het oeuvre van Elian Chali heeft zich voornamelijk ontwikkeld in de openbare ruimte. De stad is de conceptuele as van zijn werk, als drager, studiemateriaal en platform voor politieke probleemstellingen. Chali gebruikt grootschalige schilderkunst, schrijven en fotografie als medium.

Zijn werk is te zien in meer dan 30 steden in landen als Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Mexico, Polen, Portugal, Peru, Paraguay, Dominicaanse Republiek, Rusland, Uruguay, Oekraïne, Taiwan en binnenkort ook in Eindhoven.

Als activist voor mensen met een handicap is hij lid van Torceduras & Bifurcaciones*. Hij richtte Kosovo Gallery op (2012-2015, Cba, Arg.), was hoofdcurator van MAC Contemporary Art Fair (2018, Cba, Arg.), en nam deel aan verschillende rondetafels en conferenties over de hele wereld. Hij heeft clinics en workshops gegeven bij Diana Aisenberg, Daniel Joglar, Nicolas Balangero, Luciano Burba en Gerardo Jorge.

*Torceduras & Bifurcaciones is een platform van politieke verbeelding. Een loopgraaf om ons te bevrijden van de krachten die ons onderdrukken. Een proeftuin om na te denken over onze lichamelijkheid, ervaringen en identiteiten.

Elian Chali, Portret
Elian Chali, voor zijn werk in de publieke ruimte
Elian Chali, Mas Alla, Buenos Aires, Argentina
Elian Chali, Ekaterinburg
Dutmalatunnel, Eindhoven (2022), Oorspronkelijke staat
3D tekeningen
door Convexarchitecten
3D tekeningen
door Convexarchitecten
in wording
tunnelpainting
In wording
impressie

Partners