Muurtekening Ruivenstraat

23 May-22 May 2022
Muurtekening Ruivenstraat, Bart Lodewijks. Locatie: Oude Noorden, Rotterdam

Muurschildering Ruivenstraat, door Bart Lodewijks, Oude Noorden, Rotterdam

 

In opdracht van Woonstad heeft hp architecten een woningblok gerealiseerd in het Oude Noorden, Rotterdam. Op de Westgevel van het woningblok, aan de Ruivenstraat is een muurschildering gewenst. Murals Inc. is door Woonstad benadert een voorstel te doen. Op haar beurt heeft Murals Inc. Bart Lodewijks gevraagd het kunstwerk te realiseren.

 

Al eerder heeft Murals Inc. voor Woonstad een muurwerk opgeleverd in het Oude Noorden deze is gesitueerd in een 'blindnis'. 

> https://murals-inc.com/projecten/babette-kleijn-het-zaad

De muurschildering op de gevel van de Ruivenstraat zal eveneens gekenmerkt worden door een subtiele aanpak.

Impressie

De keuze van de kunstenaar en de opdracht


Bart Lodewijks werkte sinds april 2020 aan het project ‘Noordereiland Tekeningen’ in opdracht van Murals Inc. en werd onlangs opgeleverd. 

 

Inhoudelijk concept en de doelstellingen van de opdracht


De architectuur van het woonblok is gebaseerd op de maatverhoudingen van Dom van der Laan. De soberheid en fraaie gestrengheid die het woonblok kenmerkt, geeft rust binnen een woonwijk. Het werk van Bart is een opvallende toevoeging die zichzelf niet wil opdringen maar er wel is.
Zoals Bart het zelf zegt: “Mijn ideaal is een tekening die zichzelf wegcijfert, alsof hij er altijd al was, betekenis geeft aan een plek zonder alle aandacht op te eisen.”Volgens hp architecten en Woonstad past deze attitude bij de identiteit van het gebouw.

 

Meerwaarde voor zowel het oeuvre van de kunstenaar als voor Murals Inc.


Murals Inc. maakt zich hard voor muurschilderingen in de buitenruimte die zichzelf niet direct prijsgeven. Werk waarbij de verbeeldingskracht van de beschouwer op de proef wordt gesteld.
Bart werkt doorgaans vanuit een sociaal vertrekpunt. Echter zijn krijttekening in relatie tot architectuur zijn ook autonome kunstwerken. Vaak hebben ze de zorgvuldig opgebouwde context niet nodig maar spreken ze voor zich. Het is voor Bart en Murals Inc. na het langdurig en diepgaande project op het Noordereiland een kans om te kijken hoe het voelt als een tekening langer te zien is dan de periode die het duurt voordat ie weer weggeregend is. Alsook hoe het voelt als de tekening zich autonoom verhoudt tot de architectuur en de omgeving.

Steensoort
Westgevel

Partners