‘Het Zaad’

24 Feb-29 Feb 2020
‘Het Zaad’, Babette Kleijn. Locatie: Bloklandstraat, 1e Pijnackerstraat, Oude Noorden, Rotterdam

Op de gevel van het woonblok Noordbest fase II, is een blindnis gesitueerd. Een vlak van 4867 x 2196 mm met een omlijsting. Van oudsher zijn deze nissen bedoeld als een plek waar reclame op kan worden aangebracht. In de huidige tijd worden ze vaak gebruikt voor kunstuitingen in de vorm van muurschilderingen. Deze schilderingen dragen bij aan een bijzondere sfeer in de buurt.

RUOFF Architecten, de architect van het woonblok en Woonstad opdrachtgever, benaderde Murals Inc. met de vraag of het bureau iets kon betekenen voor de blindnis. Natuurlijk waren wij enthousiast omdat een blindnis een zeer dankbaar object is voor hedendaagse kunstenaars met name voor degene die zich hebben gespecialiseerd in muurschilderingen. 

In overleg met Woonstad Rotterdam en RUOFF Architecten heeft Murals Inc. Petra van Noort, Babette Kleijn en het duo Naamlooozz & Nnamari voorgesteld een schetsontwerp te maken voor de blindnis. Na het samenstellen van een ad-hoc commissie bestaande uit o.a. omwonenden, werd een definitieve keuze gemaakt uit de drie ontwerpen. Voorafgaand werden de ontwerpen in de vorm van presentaties en workshops door de kunstenaars toegelicht.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op het ontwerp ‘Het Zaad’ van Babette Kleijn.

‘Het Zaad’, Babette Kleijn

Voor de Blindnis op de Bloklandstraat heeft Babette Kleijn een luchtig beeld gecreerd dat bijna kan doorgaan als een lege pagina waar je zelf je verhaal in kan schrijven. De minimale symboliek in het beeld oogt rustig, licht en helder. Door het gebruik van ijzeren elementen in het streepgedeelte (het middenstuk) ontstaat er een optische dieptewerking. En door het behoudt van de grijze gestucte onderlaag verwacht Babette een levend en aansprekend geheel. Een fascinerend samenspel met verschillende materialen.

‘Het Zaad’, Babette Kleijn (2020). Foto: Bob Goedewaagen
‘Het Zaad’, Babette Kleijn (2020). Foto: Bob Goedewaagen
‘Het Zaad’, schets, Babette Kleijn (2020)
‘Het Zaad’, Babette Kleijn (2020)
‘Het Zaad’, in wording
‘Het Zaad’, in wording
‘Het Zaad’
in wording

Partners