Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN DURING OFFICE HOURS

Room-Drawing de Doelen

Projects


15 Jul-17 Jun 2024
Room-Drawing, de Doelen by Christine Rusche

Presentatie schetsontwerp voor een muurschildering voor de Doelen Rotterdam: foyer grote zaal, 1de / 2de verdieping zwarte muur boven centrale ingang richting parterre: 33,13 m x 3,36 m.

De grote zaal – het hart van de Doelen, een ruimtelijk volume binnen het gebouw.

Uitvoering: 15 juli, 1e week augustus 2024.

de Doelen
de Doelen
de Doelen, dwarsdoorsnede

Concept / omschrijving / toelichting schetsontwerp voor een muurschildering (Room-Drawing) voor de foyer van de grote zaal, de Doelen, Rotterdam, 2023

Mijn voorstel voor de (zwarte) wand in de foyer, boven de entree van de Grote Zaal in de Doelen Rotterdam is een Room-Drawing – een extensieve muurschildering, die specifiek voor het concertgebouw en de architectuur van de Doelen is ontworpen.

Mijn motief is een compositie van dynamische vormen en lijnen. Deze compositie is het resultaat van gedetailleerd onderzoek en analyse van zowel architectonische ruimtes als plattegronden. Daarnaast heb ik akoestisch onderzoek gedaan naar de beweging en weerkaatsing van geluid in de grote zaal.

Mijn visuele taal, of beeldtaal, is wat ik een 'grafische notatie' noem. Het is een concrete vormentaal die ik gebruik om richtingen, ritmes en bewegingen te omschrijven. Met deze grafische notatie kan ik meerdere perspectieven en overlappende elementen in mijn beeld integreren. Dit helpt me om de ruimte imaginair te openen en een gevoel van diepte en uitbreiding te creëren.

Mijn uiteindelijke doel is om een ruimtelijk en ruimte-uitbreidend effect te bereiken. Door mijn grafische notatie en het gebruik van dynamische vormen en lijnen, wil ik een impactvolle ervaring creëren die de kijker uitnodigt om de ruimte op een nieuwe en verrijkende manier te ervaren.

In het motief zijn architectonische referentiepunten tussen de zaal en de zwarte muur in de foyer opgenomen. Bijvoorbeeld: de vier centrale zwarte vormen zijn gericht op de positie van het podium in de grote zaal – de plaats van oorsprong van het geluid. De twee zwarte vormen links en rechts liggen op één lijn met de akoestische wandpanelen aan de zijkanten van de grote zaal die binnen het geluid weerkaatsen. Verder zijn de zigzag bewegingen van de akoestische wandpanelen in het motief te herkennen.

Mijn muurschildering voor de Doelen zet in de foyer – een plek voor tijdelijk verblijf – bewust een krachtig accent, dat zich zowel integrerend als ook aanvullend naar de architectonische ruimte voegt. Het dynamisch motief transformeert de ruimte visueel, waardoor verschillende associaties mogelijk zijn en nieuwe ervaringen worden opgedaan. Het is ook een complexe verwijzing naar dynamische processen in relatie tot muziek, de verandering en ontwikkeling van muziek en verder naar resonantie en reflectie in een overkoepelend/algemene zin, alsook verder een verwijzing naar het openen van ‘denk-ruimtes’, ideële, denkbeeldige ruimtes en het stimuleren en inspireren van verbeelding.

de Doelen, Grote Zaal
de Doelen, Grote Zaal
concept sketch, Christine Rusche
concept sketch, Christine Rusche

The works of Christine Rusche cannot be understood from a single point of view. Usually don't even be noticed. The 'spatial drawings', as the artist calls her expansive murals, require the viewer to constantly reorient themselves physically in space - changing positions in the work designed for the location are necessary in order to put together a whole from the different perspectives on the work. In a simultaneous process of observation and memory of what has just been seen, the spatial image is composed in the viewer's head.

The pictorial language is reduced, only reminiscent of hard-edge painting and minimalist tendencies, but is one of the artist's own formal language, comparable to a kind of “graphic notation”. The works are preceded by a precise analysis of the place, which includes both the visible and the latent factors, not previously visible to the eye, that influence the perception of the place. In this way, the wall paintings create directions, perspectives, rhythms, and movements in space, and also visualize the researched, imaginary coordinates that are inscribed in the existing architecture. The reduction to black and white supports the spatial effect with the medium of color, emphasizing the contrast between image and space and their connection in the spatial drawings.

Floor plans and plans of a building are a crucial part of researching and exploring the atmosphere and specific idiosyncrasies that characterize the space. In the volume and proportion of the room, Christine Rusche constructs a fictitious spatial structure that is situational, but at the same time independent. An inseparable whole is created between the existing architecture and the wall painting, in which the room is at the same time the starting point, carrier, and part of the room drawing.

Text by Arne Reimann


Partners