Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN TIJDENS KANTOORUREN

nl en

Margarine Hal / DE KAAI

Projecten


1 Jul-30 Sep 2023
‘Murals Inc. Machine Painting Show II’, Rutger de Vries. Locatie: De Kaai, Margarine Hal, Rotterdam.

‘Murals Inc. Machine Painting Show II’, in de Margarinefabriek (De Kaai)

Murals Inc. presenteert tijdens ‘Zomer op Zuid’ de ‘Murals Inc. Machine Painting Show II’, een uniek event over het gebruik van innovatieve painttechnieken op muren en is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in experimentele vormen van muurschilderkunst.

Het Margarine terrein

Wij vonden het toepasselijk in het kader van ‘Zomer op Zuid’ om onze paint performances ook op andere locaties te laten plaatsvinden. Het Margarine terrein aan de Nassaukade is niet ver van onze locatie op de Piekstraat en zeer geschikt als interessante plek voor experimentele vormen van machine painting.

Paint performances

De paint performances in de Margarinefabriek worden gerealiseerd door Rutger de Vries en ondervoorbehoud door Germain_IPIN, hieronder wordt ingegaan op hun experimentele werkwijzen.

Experimentele muurschilderingen

De resulterende muurschilderingen zijn gedurfd, dynamisch en visueel verbazingwekkend en tonen de innovatieve benadering van het creatieve proces door de kunstenaars. De tentoonstelling benadrukt het belang van experiment, innovatie en vindingrijkheid in de hedendaagse kunst, en moedigt toeschouwers aan opnieuw na te denken over het ontstaansproces van een kunstwerk.

Film

Zuid Open Air Cinema / De Margarinefabriek ±1923. Met dank aan het Stadsarchief Rotterdam en toestemming van Unilever.

Het Margarineterrein

Op het terrein gelegen aan de Nassaukade ligt de magarinefabriek die in 2021 gesloten is. Het terrein wordt herontwikkeld ten behoeve van woningbouw. In het kader van placemaking worden delen van het terrein en sommige fabrieksruimtes beschikbaar gesteld aan culturele buurt initiatieven tot de daadwerkelijke bouwactiviteiten gaan plaatsvinden. Omdat de fabriek een toonbeeld is van machinale productie die er heeft plaatsgevonden, en ook op andere manieren bijdraagt aan een spannende omgeving voor kunst en cultuur, heeft Murals Inc. besloten op deze locatie deels de 'Murals Inc. Machine Painting Show II' te laten plaatsvinden.

Hieronder volgt een uiteenzetting van de plannen door Rutger de Vries en Germain_IPIN. Informatie en film stills uit de film / De Margarinefabriek ±1923 die Zuid Open Air Cinema heeft vertoond.

Film 'Color Chart - MMPS II' door filmmaker Marieke van der Lippe
film still Margarinefabriek in bedrijf
film still Margarinefabriek in bedrijf

Zuid Open Air Cinema / De Margarinefabriek ±1923

Na 132 jaar staat de Margarine fabriek leeg, maar zeker niet in deze prachtige film van zo’n 100 jaar oud. In de film ‘De Margarinefabriek’ wordt het op dat moment hypermoderne productieproces getoond van het nieuwe, steeds populairder wordende pakje margarine, ‘Blue Band.’ Ook de locatie speelt een belangrijke rol. Margarine wordt dan al gemaakt van plantaardige olie uit de hele wereld, waarvoor de grondstoffen aankomen in de haven van Rotterdam. De Nassaukade (nu ‘De Kaai’) was daarom de perfecte vestigingslocatie voor de eerste margarinefabriek van Nederland.

Een unieke kans om op de locatie zelf in groot formaat deze op dat moment futuristische film te zien en de grootsheid van dit icoon van het industriële tijdperk te ervaren. Inclusief alle Rotterdamse fabrieksarbeiders die een onmisbare schakel vormen in het productieproces van een eeuw geleden.

Met dank aan Stadsarchief Rotterdam en Unilever.

Murals Inc. presenteert tijdens Zomer op Zuid de ‘Murals Inc. Machine Painting Show II’, een uniek event over het gebruik van innovatieve paint technieken op muren. Wij tonen de paint performances op verschillende locaties waaronder de voormalige Margarinefabriek (nu De Kaai) aan de Nassaukade. Zuid Open Air Cinema presenteert de film De Margarinefabiek uit 1923.

‘COLOR CHART - MMPS II’

Voor de ‘Murals Inc. Machine Painting Show II’ maakt Rutger de Vries in de voormalige Margarine Hal een ruimtelijke installatie waarbij de muur onderdeel wordt van de machine. Elke steen wordt ‘geprint’ middels een voor dit doel ontwikkelde ‘tool’. Elke steen krijgt een andere kleur, in totaal werden er 249 kleuren gebruikt. Met de 249 stenen wordt een muur geconstrueerd die dwars door de ruimte loopt. Het machinale aspect, behorende bij een fabriek die pakjes boter produceerde, wordt hier herbeleefd in de vorm van een machinale paint performance.

Rutger de Vries start 28 juni het productieproces.

Programma

– Zaterdag 1 juli Feestelijke Opening van 12:00 tot 18:00 uur.
– Doorlopend filmprogramma: Zuid Open Air Cinema / De Margarinefabriek ±1923.
– Films over Machine Painten: Ash Keating, Daan Botlek, Rutger de Vries, Otto Baum, en ovb Germain_IPIN.
– Muziek: Levels Switch bracht Jaskelis (voormalig winnaar van Grote Prijs van Rotterdam/GPR).
– Barretje 0.0.

Note: de cellenbetonblokken worden hergebruikt.

Rutger de Vries in progress ‘Color Chart -MMPS II'
'Color Chart - MMPS II', Margarine Hal
Rutger de Vries, concept ‘Color Chart’
Rutger de Vries, printmachine
Kleurstalen
Rutger de Vries, ‘Color Chart’

Over het werk van Rutger de Vries

De omvangrijke verfinstallaties van Rutger de Vries ontstaan vanuit de ogenschijnlijk tegenstrijdige dynamiek tussen expressie en verbergen. Zijn ruimtelijke ingrepen markeren ruimtes die soms haast lijken te verdwijnen onder meerdere kleurrijke verflagen. Uiteenlopend in zowel geometrische vormentaal als meer organische en uitwaaierende verfoppervlakken lijken de compromisloze schilderingen in eerste instantie op de uitingen van een energieke, rusteloze schilder. Maar op de plaats delict van de installaties zijn zichtbare sporen achtergelaten: de achtergebleven gereedschappen kenmerken dat de maker zelf afwezig is.

Het werk van De Vries wordt beïnvloed door de tradities van zowel process painting als conceptuele kunst, waaruit experimentele handelingen en systematische logica voortkomen die zich voegen naar de voorhanden werkomstandigheden. Het uitbesteden van artistieke handelingen aan formule-achtige methodes roept associaties op met kunstenaars als Sol LeWitt, alhoewel zijn kanonieke statement ‘the idea becomes a machine that makes the art’ in de praktijk van De Vries zich vertaalt naar zelfontwikkelde gereedschappen en computergestuurde machines. Door deze apparatuur te laten bepalen welke compositie, vorm en intensiteit de schilderingen en tekeningen krijgen, bevraagd en onderzoekt De Vries de betekenis en reikwijdte van zijn eigen auteurschap.

Vorkheftruck (onder voorbehoud)

Germain_IPIN maakt gebruik van een vorkheftruck om een muurschildering te maken. Hiermee toont hij op zijn eigen wijze het fabrieksmatige karakter van de omgeving aan.

artwork: Germain Prévost / IPIN. photo: Patrice Poch / Teenage Kicks Biennale 2021
Germain Prévost / IPIN. photo: Patrice Poch / Teenage Kicks Biennale 2021

Germain Prévost / IPIN

Germain Prévost_IPIN, geboren in Reims in 1981, is een heterodoxe kunstenaar. In het begin van de jaren 2000 verdeelde IPIN zijn opleiding tussen het schilderen op industrieel braakland en het voltooien van een Master in Milieu en Samenleving in Marseille. Een aantal zijsporen, van straatkunst tot live performances, hebben ertoe geleid dat hij zich meer is gaan richten op kunst met een contextueel karakter. Gepassioneerd door site-specific werk, de relatie tussen schaal, landschap en fotografie, werpt zijn werk een geëngageerde blik op de wereld. Hoewel hij nu een non-figuratief vocabulaire gebruikt, heeft hij het in zijn ‘grafische dystopieën’ en zijn recente werken over de mens en zijn plaats in de maatschappij. Op het kruispunt van urban art en hedendaagse kunst speelt Germain Ipin met onorthodoxe middelen om tot betekenisvol beeld te komen. Germain is mede-oprichter van ‘Mur du Fond’ en geassocieerd kunstenaar van de vereniging Lézarapart in de Cité des Arts de la Rue.

Germain_IPIN
Germain_IPIN

Deze zomer zet Rotterdam alle schijnwerpers op Rotterdam Zuid. Ruim vier maanden lang is daar, voor iedereen, heel veel te beleven. Met een programmering van 60 grote en kleine evenementen laat Zomer op Zuid zien wat Zuid echt is: krachtig, eigenzinnig, verrassend en niet te stoppen. Sinds Murals Inc. begin 2020 neerstreek op Feijenoord, is een wereld opengegaan. Wij vinden het daarom erg leuk om bij te kunnen dragen aan Zomer op Zuid.


Partners