Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN DURING OFFICE HOURS

‘Stroke 3037’

Projects


1 Jun 2021-24 Apr 2024
‘Stroke 3037’, Luuk Bode. Locatie: Koningsveldeplein, Rotterdam

Projectplan: Het aanbrengen van een muurschildering op de kopse muur van een sociaal woningbouwcomplex aan de Koningveldestraat in het Oude Noorden. Beeldend kunstenaar: Luuk Bode. 

Motivatie

Het plein aan de Koningsveldestraat was grondig opgeknapt, tot in detail waren de speeltoestellen en beplanting op elkaar afgestemd. Maar het aanzicht van het plein werd nog altijd gedomineerd door een blinde muur van grijze damwandprofielen. Dit had grote invloed op de sfeer op het plein.

Doelstelling van het project (artistieke visie / inhoudelijke motivering)

Aan het plein staat een voormalig schoolgebouw, dat nu dienst doet als ateliercomplex. Bij de invulling van het ateliergebouw stond de verbinding met de wijk centraal, vandaar de vestiging van een galerie en lunchroom grenzend aan het plein op de begane grond. 

De Rotterdamse Beeldend kunstenaar Luuk Bode werkt in een atelier in het gebouw. Hij kwam met het voorstel voor een muurschildering. Hij stoorde zich als gebruiker van de binnen- en buitenruimte rondom dit plein aan de grauwheid van deze muur. Luuk stelt dat de muurschildering ook een mooie gelegenheid is om buiten zichtbaar te maken wat er binnen zoal gebeurt, en zodoende verbinding te maken tussen het gebouw en het plein. 

Op het plein staan speeltoestellen en een voetbalkooi, er staat een kleine keet van waaruit activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, in de zomer vinden er verschillende evenementen plaats. De gebruikers en omwonenden zijn van alle leeftijden en van diverse culturele achtergronden. Zij verblijven zeer regelmatig op het plein. Dit betekent dat een muurschildering op deze plek een grote impact zal hebben op de leefbaarheid en sfeer. 

Luuk Bode werkt abstract. Er zijn niet veel abstracte muurschilderingen in de buitenruimte omdat buitenkunst zogenaamd begrepen moet kunnen worden door iedereen. Het is een misvatting te denken dat abstracte kunst niet begrepen wordt. Vooral kinderen zijn zeer enthousiast en projecteren hun fantasie op de voor hen onbegrijpelijke beeldtaal. Als blijkt dat juist deze manier van kijken en projecteren de bedoeling is, wordt hun drijfveer om naar abstracte beelden te kijken versterkt. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook degene die niet vaak met abstracte beeldende kunst in aanraking komen.

Film en Edit: Indra Gleizde
‘Stroke 3037’, Luuk Bode (2021), Koningsveldeplein, Oude Noorden, Rotterdam. Foto: Indra Gleizde
‘Stroke 3037’, Luuk Bode (2021), Koningsveldeplein, Oude Noorden, Rotterdam. Foto: Indra Gleizde
‘Stroke 3037’, Luuk Bode (2021)
‘Stroke 3037’, Luuk Bode (2021)
‘Stroke 3037’, Luuk Bode (2021), in wording
Foto: Indra Gleizde
‘Stroke 3037’, Luuk Bode (2021), in wording
Foto: Indra Gleizde

Abstracte kunst in een woonwijk leidt tot mooie discussies. Hieronder volgen een paar fijne anecdotes.

Drie meisjes, een jaar of 8, 9:
‘Meneer, ik vind het mooi, wat wordt het?’
‘Het wordt abstract, weten jullie wat dat is?’
Een steekt haar vinger op:
‘Ik weet het! Dat is dat het dan kunst is!’

Twee jonge moeders, moslima's:
‘Heel mooi, wat wordt het?’
‘Het wordt abstract.’
‘Klinkt misschien raar, maar het doet mij op een of andere manier aan Kung Fu denken.’
‘Mij aan een vogel, die met omgedraaidde vleugels vliegt.’
‘Mooi hoor. Ik hou er wel van, dit soort dingen.’

Als kinderen hoorde dat het abstract is, reageerden ze daar heel open op. Ze hebben nog niet voor zichzelf besloten of ze wel of niet van abstracte kunst houden. Ze begonnen meteen te kijken en op te noemen wat ze zagen. Veel gehoord: draak, vogel, slang, letters. Een schommelend meisje heb ik ook twee keer gehoord. Vond dat wel mooi, moest meteen aan Co Westerik denken.

Opgetekend door Luuk Bode

'stroke3037'
Schetsen

Partners