Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN TIJDENS KANTOORUREN

nl en

‘Noordereiland Tekeningen’

Projecten


1 May-1 May 2022
‘Noordereiland Tekeningen’, Bart Lodewijks. Locatie: Noordereiland, Rotterdam

Van juni 2020 tot november 2021 werkt Bart Lodewijks aan een grote lineaire krijttekening die over het Noordereiland loopt. Hij tekent op straat, muren, huizen en winkels, en schrijft over het proces en de mensen die hij al tekenend ontmoet. Het project culmineert in een publicatie, een performance, en een permanente muurtekening.

Tot op heden zijn drie e-books verschenen: 
> romapublications.org/Bart_Lodewijks_Noordereiland
> romapublications.org/docs/noordereiland_tekeningen
> romapublications.org/docs/noordereiland_2
>
romapublications.org/docs/noordereiland_3

160 pagina's
17,5 x 24,5 cm
ISBN 9789464460094
€ 22.50

Het boek ‘Noordereiland tekeningen’ is verkrijgbaar via de boekhandel of bestel bij Idea Books. Het boek is ook te verkrijgen via Murals Inc. en Roma Publications.

> De Havenloods

“Het Noordereiland ligt midden in de Maas, tussen het noorden en het zuiden van Rotterdam. Het heeft de vorm van een motorschip. Bart Lodewijks trekt in coronatijd van de west- naar de oostpunt en tekent met krijt op kademuren en kajuiten, stalen buizen, utilitaire gebouwtjes en woonhuizen. Voortgestuwd door zijn werkdrift grift hij zijn lijnen op weerbarstige materie. Dichtregels zonder tekst. In drie delen doet hij op poëtische wijze verslag van het leven dat hij aantreft op het eiland. Zijn aanwezigheid als verstekeling roept vragen en verhalen op bij bewoners. Momentopnamen van vertrouwen en wantrouwen. Regen en wind wissen zijn sporen weg, maar het eiland en zijn bewoners zijn voorgoed ingebed in de ene grote tekening die Bart Lodewijks in de wereld aanbrengt. Een teken dat even oplicht en haar bewoonbaar maakt.”

— Door Bep van Muilekombewoonster Koopvaardijhof, Noordereiland

‘We dachten dat u aan het urineren was’, zegt een wijkagent. ‘Ik maak krijttekeningen op het Noordereiland’, zeg ik. ‘Dan zien we de krijttekeningen binnenkort wel verschijnen’, besluit de agent en loopt door. Het kan bijna niet meer misgaan, denk ik bij mezelf. Ook de bewoners zullen de tekeningen vanzelf zien verschijnen. Ik begin te tekenen op een aanmeerpaal, maar in gedachten ben ik al begonnen op het schip dat ernaast ligt.

> ‘Een bedding van krijt’ — deel I

Hieronder volgen een aantal registraties van tekeningen door Bart Lodewijks. De tekeningen vormen de aanleiding voor gesprekken met buurtbewoners. De geprekken worden door Bart opgetekend en samen met de foto's gepubliceerd. Door de interventies en de reacties wordt een beeld geschetst van de omgeving waarin de tekeningen zijn aangebracht.

(De overige tekeningen en corresponderende teksten vind je in de e-books.)

‘Een bedding van krijt’ — deel I
‘Noordereiland Tekeningen’
Binnenvaartschip van schipper Bert
Noordereiland
Krijttekening
Krijttekening
Krijttekening
Krijttekening

‘Na anderhalf jaar voor anker te hebben gelegen bij het Noordereiland verhuist Bert met zijn schip naar de iets verderop gelegen stad Schiedam. Hij heeft een plek gereserveerd in de Voorhaven, een zijarm van de Nieuwe Maas, met uitzicht op een van de bekende Schiedamse molens. Vanuit de Voorhaven is het maar een klein eindje wandelen naar de zorginstelling waar zijn vrouw Henriëtte verblijft. ‘Als je iets over het leven aan boord wilt weten, vaar dan met me mee.’ Ik vraag aan fotograaf Jan Kempenaers of hij de verhuizing wil vastleggen. De laatste tijd trekken we er vaker samen op uit.’

> ‘IJzer drijft’ — deel II

Krijttekeningen
in de kajuit van schipper Bert
Van Der Takstraat
Van Der Takstraat

Bart heeft de afgelopen tijd getekend op de Koopvaardijhof maar ook binnen in het appartement bij twee bijzondere bewoners. Dit heeft spannende en ontroerende verhalen opgeleverd.

Krijttekening
Koopvaardijhof
Bart tekent in appartement Koopvaardijhof
Detail
Krijttekening appartement Koopvaardijhof
Krijttekening op Koopvaardijhof
Compilatie: schipper Bert, belangstellenden, bezoek Open Doek Rotterdam
Compilatie: Koopvaardijhof, het boek, tekening in het ruim van schip schipper Bert
Route langs de tekeningen in ontbinding
tijdens vreselijk koude avond

Hieronder volgt een beeldverslag van buurtbewoner Helmi Schepers. Tijdens de voor Nederlandse begrippen extreme sneeuwval afgelopen winter heeft zij foto’s gemaakt van de tekeningen van Bart.

Sneeuwfoto's door buurtbewoner Helmi Schepers
Foto: Helmi Schepers
Foto: Helmi Schepers
Foto: Helmi Schepers
Foto: Helmi Schepers
Foto: Helmi Schepers
drie verschenen E-books: ‘Een bedding van krijt’, ‘Ijzer Drijft’, ‘De pleitbezorger’
‘Noordereiland tekeningen’ verkrijgbaar bij Donner
‘Noordereiland tekeningen’ verkrijgbaar bij drie bibliotheken

Partners