Noordereiland Tekeningen, Bart Lodewijks, Rotterdam, 2020/2021

15 Apr 2020-31 Oct 2021
Noordereiland Tekeningen, Bart Lodewijks, Rotterdam, 2020/2021

'Noordereiland Tekeningen', Bart Lodewijks


Van juni 2020 tot november 2021 werkt Bart Lodewijks aan een grote lineaire krijttekening die over het Noordereiland loopt. Hij tekent op straat, muren, huizen en winkels, en schrijft over het proces en de mensen die hij al tekenend ontmoet. Het project culmineert in een publicatie, een performance, en een permanente muurtekening.

 

Tot op heden zijn twee e-books verschenen:
 

www.romapublications/Bart_Lodewijks_Noordereiland

romapublications/docs/noordereiland_tekeningen_nl

romapublications/docs/noordereiland_2__nl

‘We dachten dat u aan het urineren was’, zegt een wijkagent. ‘Ik maak krijttekeningen op het Noordereiland’, zeg ik. ‘Dan zien we de krijttekeningen binnenkort wel verschijnen’, besluit de agent en loopt door. Het kan bijna niet meer misgaan, denk ik bij mezelf. Ook de bewoners zullen de tekeningen vanzelf zien verschijnen. Ik begin te tekenen op een aanmeerpaal, maar in gedachten ben ik al begonnen op het schip dat ernaast ligt. 

 

'Een bedding van krijt' deel I

 

Hieronder volgen een aantal registraties van tekeningen door Bart Lodewijks. De tekeningen vormen de aanleiding voor gesprekken met buurtbewoners. De geprekken worden door Bart opgetekend en samen met de foto's gepubliceerd. Door de interventies en de reacties wordt een beeld geschetst van de omgeving waarin de tekeningen zijn aangebracht.

 

(De overige tekeningen en tekst vind je in de e-books)

'Een bedding van krijt' deel I
Noordereiland Tekeningen
Binnenvaartschip van schipper Bert

'Na anderhalf jaar voor anker te hebben gelegen bij het Noordereiland verhuist Bert met zijn schip naar de iets verderop gelegen stad Schiedam. Hij heeft een plek gereserveerd in de Voorhaven, een zijarm van de Nieuwe Maas, met uitzicht op een van de bekende Schiedamse molens. Vanuit de Voorhaven is het maar een klein eindje wandelen naar de zorginstelling waar zijn vrouw Henriëtte verblijft. ‘Als je iets over het leven aan boord wilt weten, vaar dan met me mee.' Ik vraag aan fotograaf Jan Kempenaers of hij de verhuizing wil vastleggen. De laatste tijd trekken we er vaker samen op uit.'

 

Noordereiland Tekeningen 2 - IJzer drijft 

Krijttekeningen in de kajuit van schipper Bert
Cover e-book, ROMA Publications deel I
Cover e-book, ROMA Publications deel II

Partners