Are we Safe now? Van Nelle Fabriek/GGD Locatie, Rotterdam, 2021

22 Jun-31 Jul 2021
Are we Safe now? Van Nelle Fabriek/GGD Locatie, Rotterdam, 2021

Are we safe now? – Tentoonstelling op priklocatie


Op de priklocatie van de GGD bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam worden zes levensgrote public art kunstwerken gemaakt. De makers reageren op Covid 19.

 

Samen met het Rotterdamse kunstpodium Murals Inc. en CBK Rotterdam heeft Museum Boijmans Van Beuningen zes schilders uitgenodigd om vanaf heden werk te maken dat reageert op de pandemie. Op grote monumentale doeken gaan zij buiten bij de vaccinatie-locatie van de GGD op het Van Nelle terrein aan het werk. De kunstenaars vormen gezamenlijk een beeldverslag van de uitzonderlijke periode die we nu meemaken.

De deelnemende kunstenaars zijn: Willehad Eilers / Wayne Horse (1981), Niels Shoe Meulman (1967), Eveline Schram (1989), Naomi King (1984), Anan Striker (1988) en Lars Breuer (1974). De kunstenaars maken het werk ter plekke en hun doeken zijn tot en met 31 juli te zien.

 

www.boijmans.nl/arewesafenow

Willehad Eilers/Wayne Horse
Willehad Eilers/Wayne Horse,

Pandemie als onderwerp

Nu de vaccinatiecampagne volop loopt, lijkt het erop dat we de ‘rare’ Covid-tijd snel achter ons gaan laten. Eindelijk mag alles weer. Met nog een paar miljoen prikken te gaan, lijkt de pandemie bijna achter de rug. Maar wat is er allemaal gebeurd? Zijn we nu veilig? En voor hoe lang? De drie organisaties die aan de wieg stonden van het plan om kunstenaars te laten reflecteren op deze vragen, besloten het gebied rondom het Van Nelle terrein -dat sinds maart jl. is ingezet als priklocatie- in te zetten als locatie voor visuele antwoorden op deze vragen.

Willehad Eilers/Wayne Horse, ‘Kommt Alle Auf Einmal’, 800 x 400 cm acryl op doek, 2021 Foto: Luuk Smits

Kunstenaars

De kunstenaars werken op doeken van acht bij vier meter, die naast de entree van de priklocatie staan opgesteld. Ieder maakt een eigen werk, op een eigen doek. Pas wanneer de eerste kunstenaar klaar is, start de volgende. Zo ontwikkelt zich een beeldverslag waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om zelfstandig te werken, maar wel binnen een opeenvolgende serie. De schilders en kunstenaars zijn gekozen om hun specifieke en eigen beeldtaal. Samen  brengen ze een breed perspectief op de vraag ‘Are we safe now?’.

Niels Shoe Meulman | UNFUR, 800 x 400 cm, inkt op doek

Planning

Willehad Eilers – start 22 juni
Niels Shoe Meulman – start 30 juni tijdens Art Rotterdam
Naomi King – start 5 juli
Eveline Schram – start 10 juli
Anan Striker – start 15 juli
Lars Breuer – start 20 juli
 
Er zijn drie doeken te zien. Doekwissels vinden plaats als alle drie de doeken beschilderd zijn. Als het laatste doek klaar is, wordt het werk dat het langst zichtbaar is, vervangen voor een nieuw doek waar de volgende kunstenaar mee aan de slag gaat.

Samenwerking

De samenwerking tussen CBK Rotterdam, Murals Inc. en Museum Boijmans Van Beuningen is de eerste met deze drie partijen. De drie expertises komen bij elkaar, Murals Inc als de specialist van murals, CBK Rotterdam als de partij van kunst in de openbare ruimte en Museum Boijmans Van Beuningen met een internationaal netwerk van kunstenaars.

Partners