'Master Writer'

31 Jul-30 Sep 2021
'Master Writer', met Surch, Job Wouters, Aileen Middel/Mick La Rock, Matteo Ceretto Castigliano/CT, Lars Breuer en Meanr. Locatie: Murals Inc. (office).

Master Writer, een tentoonstelling over (straat) taal op muren.

De taal die door kunstenaars/artiesten wordt aangebracht is gebaseerd op stijlkenmerken binnen het muurschilderen. Tags, Pieces, Graffiti (old skool), Post-Graffiti, Schrijven, Lettering, Style writing, Post Writing, Balloon Writing, Calligraffiti, Asemic-Writing, Graffuturism, Text Based Art, etc., er zijn zoveel beeldende uitingen gebaseerd op taal, dat het zeer interessant is hier specifiek een tentoonstellingen aan te wijden. De tentoonstelling verbindt verschillende (sub)culturele achtergronden behorende bij een schrijfstijl. De geselecteerde kunstenaars/artiesten zijn exponenten van verschillende schrijfstijlen. 

Surch monumentaal
voor Master Writer, Murals Inc. (office)

Taal.
Een tentoonstelling gebaseerd op taal. Ieder levend wezen gebruikt taal, verbaal of anderszins; zelfs bomen communiceren. Taal, van superintellectueel tot conceptueel, van theorie tot straattaal. In de kunst wordt taal gebruikt in en voor een veelheid aan uitingen, van museaal tot urban. De introductie van taal in de beeldende kunst vanaf het vroege kubisme van Picasso en Braque kan gezien worden als een doorbreking van de grenzen tussen hoge en lage cultuur. Taal stond voor het lage, de wereld buiten de kunst, die in de twintigste eeuw de wereld van de hoge kunst was binnengedrongen. In de jaren 60 beschouwden conceptuele kunstenaars als Lawrence Weiner en Joseph Kosuth gedrukte en getypte teksten als neutraal ‘taalgebruik’, de meest directe en transparante vorm van communicatie. Door gebruik te maken van taal wilden zij afrekenen met de vorm. Dit mondde in de jaren tachtig uit in een verdere toenadering tussen high en low, waarin in een ‘linguistic turn’ beeldend kunstenaars zoals Jenny Holzer, Barbara Kruger en Jean-Michel Basquiat diverse vormen van taal in hun kunst verwerkten. Basquiat is begonnen als graffiti-artiest waar hij samen met zijn vriend Al Diaz onder de naam SAMO (same old shit) teksten op muren aanbracht. Zijn maatschappij-kritische en diepzinnige graffiti teksten trekken de aandacht. In die tijd waren er velen met hem die hun kritiek en onvrede achterlieten in de vorm van tags op muren en treinstellen.

Stijl, boodschap en context; de boodschap van de straatartiesten is een andere dan die van kunstenaars. De tentoonstelling 'Master Writer' overbrugt verschillen in achtergronden en uitgangspunten

Schets Matteo Ceretto Castigliano/CT, The history of shapes