'Master Writer'

21 Aug-31 Oct 2021
'Master Writer', met Surch, Aileen Middel/Mick La Rock, Nick van Steen/Radical_Only, Matteo Ceretto Castigliano/CT, Lars Breuer en Meanr. Locatie: Murals Inc. (office). Zondag 24 oktober van 15:00 - 18:00 uur Writers' Programme

Master Writer, een tentoonstelling over (straat) taal op muren.

De taal die door kunstenaars/artiesten wordt aangebracht is gebaseerd op stijlkenmerken binnen het muurschilderen. Tags, Pieces, Graffiti (old skool), Post-Graffiti, Schrijven, Lettering, Style writing, Post Writing, Balloon Writing, Calligraffiti, Asemic-Writing, Graffuturism, Text Based Art, etc., er zijn zoveel beeldende uitingen gebaseerd op taal, dat het zeer interessant is hier specifiek een tentoonstellingen aan te wijden. De tentoonstelling verbindt verschillende (sub)culturele achtergronden behorende bij een schrijfstijl. De geselecteerde kunstenaars/artiesten zijn exponenten van verschillende schrijfstijlen. 

Kunstenaars schrijven geschiedenis

De deelnemers zijn gevraagd om hun specifieke schrijfstijlen. Ook vroegen wij hen om het woord geschiedenis vrij te interpreteren en deze toe te passen in hun ontwerp. 

 

 

Naast de tentoonstelling bij Murals Inc. (office), is op loop afstand (150 meter) 'Editie Helderheid' te bezichtigen; een muur van 57 x 5 meter waarop lokale Graffiti schrijvers in samenwerking met André Smits/Artistintheworld en Surch een muurschildering hebben gemaakt.

Meer informatie vind je op 'Editie H.E.L.D.E.R.H.E.I.D'

 

Surch, 'Surch', Spraypaint op muur, Foto: Indra Gleizde
Surch, 'Surch', Spraypaint op muur
Foto: Indra Gleizde
Meanr, 'Timeline Meanr 1984 - 2021', Spraypaint op muur, Photo: Indra Gleizde
Meanr, 'Timeline Meanr 1984 - 2021'
Foto: Indra Gleizde
Matteo Ceretto Castigliano/CT, Initialen/ 'The history of shapes'
Schets Matteo Ceretto Castigliano/CT, Initialen
'The history of shapes'. Foto: Indra Gleizde
Nick van Steen/Radical_Only, History of Writing, Foto: Indra Gleizde
Nick van Steen/Radical_Only, History of Writing, Foto: Indra Gleizde
Nick van Steen/Radical_Only, History of Writing
Details, Foto: Indra Gleizde

Met de lettermural heeft Nick van Steen/Radical_Only de geschiedenis/evolutie van het schrift in de verschillende tijdperken/schriften afgebeeld. Zo is het concept van het schrift & schrijven ontstaan in Sumer in Mesopotamia. Natuurlijk waren dat toen nog niet de lettervormen zoals we die vandaag kennen maar waren het meer pictogrammen. Dat is ge-evolueerd in het spijkerschrift, dat op zijn beurt weer verder evolueerde, en weer verder tot dat we uiteindelijk bij lettervormen komen die wat bekender zijn zoals de gothische of cursieve letter. Het is dus eigenlijk een tijdlijn met Mesopotamia als dag 1 van het schrijfsysteem en als laatste mijn eigen naam, want nu zitten we natuurlijk in de Radical Era. 

Aileen Middel/Mick La Rock, acryl en spray paint op muur. Foto: Indra Gleizde
Aileen Middel/Mick La Rock, acryl en spray paint op muur. Foto: Indra Gleizde
Aileen Middel/Mick La Rock
Detail. Foto: Indra Gleizde
Lars Breuer, 'The past forms the future without regard to live', acryl op muur.
Lars Breuer, 'The past forms the future without regard to live'. Foto: Indra Gleizde
Lars Breuer
Foto: Indra Gleizde
Surch monumentaal
voor Master Writer, Murals Inc. (office)
Meanr Timeline in wording
Meanr Timeline in wording
Nick van Steen/Radical_Only
Nick van Steen/Radical_Only

Taal.
Een tentoonstelling gebaseerd op taal. Ieder levend wezen gebruikt taal, verbaal of anderszins; zelfs bomen communiceren. Taal, van superintellectueel tot conceptueel, van theorie tot straattaal. In de kunst wordt taal gebruikt in en voor een veelheid aan uitingen, van museaal tot urban. De introductie van taal in de beeldende kunst vanaf het vroege kubisme van Picasso en Braque kan gezien worden als een doorbreking van de grenzen tussen hoge en lage cultuur. Taal stond voor het lage, de wereld buiten de kunst, die in de twintigste eeuw de wereld van de hoge kunst was binnengedrongen. In de jaren 60 beschouwden conceptuele kunstenaars als Lawrence Weiner en Joseph Kosuth gedrukte en getypte teksten als neutraal ‘taalgebruik’, de meest directe en transparante vorm van communicatie. Door gebruik te maken van taal wilden zij afrekenen met de vorm. Dit mondde in de jaren tachtig uit in een verdere toenadering tussen high en low, waarin in een ‘linguistic turn’ beeldend kunstenaars zoals Jenny Holzer, Barbara Kruger en Jean-Michel Basquiat diverse vormen van taal in hun kunst verwerkten. Basquiat is begonnen als graffiti-artiest waar hij samen met zijn vriend Al Diaz onder de naam SAMO (same old shit) teksten op muren aanbracht. Zijn maatschappij-kritische en diepzinnige graffiti teksten trekken de aandacht. In die tijd waren er velen met hem die hun kritiek en onvrede achterlieten in de vorm van tags op muren en treinstellen.

Stijl, boodschap en context; de boodschap van de straatartiesten is een andere dan die van kunstenaars. De tentoonstelling 'Master Writer' overbrugt verschillen in achtergronden en uitgangspunten

Aankondiging Master Writer

WRITERS' PROGRAMME @ MURALS INC. (OFFICE), PIEKSTRAAT 31

ZONDAG 24 OKTOBER 15:00 - 18:00 UUR

 

LEZINGEN

Aileen Middel/Mick La Rock

Nick van Steen/Radical_Only

 

Partners