'Master Writer'

5 Sep-30 Nov 2021
'Master Writer', met Surch, Aileen Middel / Mick La Rock, Nick van Steen / Radical_Only, Matteo Ceretto Castigliano / CT, Lars Breuer en Meanr.

Master Writer, een tentoonstelling over (straat) taal op muren.

De taal die door kunstenaars/artiesten wordt aangebracht is gebaseerd op stijlkenmerken binnen het muurschilderen. Tags, Pieces, Graffiti (old skool), Post-Graffiti, Schrijven, Lettering, Style writing, Post Writing, Balloon Writing, Calligraffiti, Asemic-Writing, Graffuturism, Text Based Art, etc., er zijn zoveel beeldende uitingen gebaseerd op taal, dat het zeer interessant is hier specifiek een tentoonstellingen aan te wijden. De tentoonstelling verbindt verschillende (sub)culturele achtergronden behorende bij een schrijfstijl. De geselecteerde kunstenaars/artiesten zijn exponenten van verschillende schrijfstijlen. 

Kunstenaars schrijven geschiedenis

De deelnemers zijn gevraagd om hun specifieke schrijfstijlen. Ook vroegen wij hen om het woord geschiedenis vrij te interpreteren en deze toe te passen in hun ontwerp. 

 

 

Naast de tentoonstelling bij Murals Inc. (office), is op loop afstand (150 meter) 'Editie Helderheid' te bezichtigen; een muur van 57 x 5 meter waarop lokale Graffiti schrijvers in samenwerking met André Smits / Artistintheworld en Surch een muurschildering hebben gemaakt.

Meer informatie vind je op 'Editie H.E.L.D.E.R.H.E.I.D'

 

Surch, 'Surch', Spraypaint op muur, Foto: Indra Gleizde
Surch, 'Surch', Spraypaint op muur
Foto: Indra Gleizde

SURCH

Surch is zo ongeveer de meest voorkomende tag in het straatbeeld van Rotterdam en omstreken. Als je hem eenmaal herkend ontkom je er niet meer aan. Murals Inc. is super content deze schrijver binnen te hebben. Het was zijn eerste piece binnen en hij heeft direct uitgepakt met een brutalistisch hoogtepunt.

Meanr, 'Timeline Meanr 1984 - 2021', Spraypaint op muur, Photo: Indra Gleizde
Meanr, 'Timeline Meanr 1984 - 2021'
Foto: Indra Gleizde
Matteo Ceretto Castigliano/CT, Initialen/ 'The history of shapes'
Schets Matteo Ceretto Castigliano/CT, Initialen
'The history of shapes'. Foto: Indra Gleizde
Nick van Steen/Radical_Only, History of Writing, Foto: Indra Gleizde
Nick van Steen/Radical_Only, History of Writing, Foto: Indra Gleizde
Nick van Steen/Radical_Only, History of Writing
Details, Foto: Indra Gleizde

Met de lettermural heeft Nick van Steen/Radical_Only de geschiedenis/evolutie van het schrift in de verschillende tijdperken/schriften afgebeeld. Zo is het concept van het schrift & schrijven ontstaan in Sumer in Mesopotamia. Natuurlijk waren dat toen nog niet de lettervormen zoals we die vandaag kennen maar waren het meer pictogrammen. Dat is ge-evolueerd in het spijkerschrift, dat op zijn beurt weer verder evolueerde, en weer verder tot dat we uiteindelijk bij lettervormen komen die wat bekender zijn zoals de gothische of cursieve letter. Het is dus eigenlijk een tijdlijn met Mesopotamia als dag 1 van het schrijfsysteem en als laatste mijn eigen naam, want nu zitten we natuurlijk in de Radical Era. 

Aileen Middel/Mick La Rock, acryl en spray paint op muur. Foto: Indra Gleizde
Aileen Middel/Mick La Rock, acryl en spray paint op muur. Foto: Indra Gleizde
Aileen Middel/Mick La Rock
Detail. Foto: Indra Gleizde

Aileen Middel / Mick La Rock (Groningen, 1970), is een Nederlands beeldend kunstenaar en graffitischrijver. Ze staat bekend als een van de eerste vrouwelijke graffitischrijvers van Europa[1] en maakte naam toen ze in de jaren negentig vele reizen maakten tussen de graffiti-scenes van Amsterdam en New York. Op 13-jarige leeftijd kwam ze in aanraking met de hiphopcultuur, waarna ze in 1985 haar eerste piece zette in de fietsenkelder van haar middelbare school.
Haar minimalistische stijl toont invloeden van het brutalisme en de Russische abstracte kunst uit het begin van de twintigste eeuw. Voor de tentoonstelling 'Master Writer' heeft zij op minimalistische wijze haar schrijversnaam aangebracht. Deze bestaat uit zes cirkels die elkaar overlappen in paren van twee verbonden door lijnen. Op de meest rechtse binnencirkel is een Old Skool graffiti aangebracht. Het geheel toont een piece die zowel het verleden als het heden van het graffiti schrijven met elkaar verbindt. 

 

Lars Breuer, 'The past forms the future without regard to live', acryl op muur.
Lars Breuer, 'The past forms the future without regard to live'. Foto: Indra Gleizde
Lars Breuer
Foto: Indra Gleizde

Lars Breuer (1974, Aken, Duitsland) werkt regelmatig met een zelfontworpen rastervormige cursieve typografie. Voor de tentoonstelling 'Master Writer' koos hij voor de tekst 'The past forms the future without regard to live'. De tekst beslaat de gehele ruimte in de tekenkamer van het architectenbureau. Deze ritmische en dynamische compositie wisselt tussen de semantiek van de woorden en de kwaliteit van een abstract patroon. Op die manier werkt de kunstenaar steeds met de ruimte die door zijn interpretaties op groot formaat wordt gewijzigd en duidelijk afgebakend.

 

 

 

Surch monumentaal
voor Master Writer, Murals Inc. (office)
Meanr Timeline in wording
Meanr Timeline in wording
Nick van Steen/Radical_Only
Nick van Steen/Radical_Only
Aileen Middel / Mick La Rock
Best shot for Groninger Museum

Taal.
Een tentoonstelling gebaseerd op taal. Ieder levend wezen gebruikt taal, verbaal of anderszins; zelfs bomen communiceren. Taal, van superintellectueel tot conceptueel, van theorie tot straattaal. In de kunst wordt taal gebruikt in en voor een veelheid aan uitingen, van museaal tot urban. De introductie van taal in de beeldende kunst vanaf het vroege kubisme van Picasso en Braque kan gezien worden als een doorbreking van de grenzen tussen hoge en lage cultuur. Taal stond voor het lage, de wereld buiten de kunst, die in de twintigste eeuw de wereld van de hoge kunst was binnengedrongen. In de jaren 60 beschouwden conceptuele kunstenaars als Lawrence Weiner en Joseph Kosuth gedrukte en getypte teksten als neutraal ‘taalgebruik’, de meest directe en transparante vorm van communicatie. Door gebruik te maken van taal wilden zij afrekenen met de vorm. Dit mondde in de jaren tachtig uit in een verdere toenadering tussen high en low, waarin in een ‘linguistic turn’ beeldend kunstenaars zoals Jenny Holzer, Barbara Kruger en Jean-Michel Basquiat diverse vormen van taal in hun kunst verwerkten. Basquiat is begonnen als graffiti-artiest waar hij samen met zijn vriend Al Diaz onder de naam SAMO (same old shit) teksten op muren aanbracht. Zijn maatschappij-kritische en diepzinnige graffiti teksten trekken de aandacht. In die tijd waren er velen met hem die hun kritiek en onvrede achterlieten in de vorm van tags op muren en treinstellen.

Stijl, boodschap en context; de boodschap van de straatartiesten is een andere dan die van kunstenaars. De tentoonstelling 'Master Writer' overbrugt verschillen in achtergronden en uitgangspunten

Flyer Master Writer
Writers' Programme
Welkom!

WRITERS' PROGRAMME @ MURALS INC. (OFFICE)

 

Inloop vanaf 14:30 uur

 

Opening door onze stadsdichter Anne Vegter 

 

Film Primeur 'Editie Helderheid', 'Editie Helderheid' is een ode aan de rapper Breyten Muskiet / H.E.L.D.E.R.H.E.I.D alsook aan de graffiti schrijvers die sinds jaar en dag de muren rondom het plein gebruiken als hun canvas. 

Editing: Marieke van der Lippe, Sound: Joany Muskiet en More Gospel Singers, Elcaribe.entertainment en een prachtig fragment uit een rap van Helderheid.

 

Lezing door Aileen Middel / Mick La Rock over de geschiedenis van de graffiti sinds de jaren 80. 'The lecture is about the rise of Graffiti in NYC 70's / 80's'

 

Een optreden door woordkunstenaar Jay Clyne

 

Surinaamse Fingerfood van 'Queen of Sheba'

 

 

Datum: Zondag 24 oktober

Tijd: 15:00 - 18:00 UUR

Inloop vanaf 14:30 uur

Locatie: Piekstraat 31


Partners