Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN TIJDENS KANTOORUREN

nl en

'The Atomic Number'

Tentoonstellingen


29 Oct 2023-19 Jan 2024
'THE ATOMIC NUMBER'

'The Atomic Number'

In de huidige tijd waar herkenbaarheid en begrijpelijkheid belangrijke waarden zijn geworden binnen het culturele spectrum, zijn er echter nog altijd veel, of juist steeds meer, kunstenaars die zich bezighouden met de productie van abstracte hedendaagse muurschilderkunst. Opvallend hierbij is dat, ook binnen de muurschilderkunst in de buitenruimte, een (jonge) generatie straatartiesten zich concentreert op de abstracte weergave. Wat beweegt hen om te kiezen voor een abstracte beeldtaal? Wat zijn hun inspiratiebronnen? En wat zijn hun eigen (authentieke) uitgangspunten?

Deze tentoonstelling reflecteert op de oorsprong van abstractie, wat abstractie vandaag de dag betekent voor muurschilders, en hoe deze interpretaties zich tot elkaar verhouden. Verschillende werk- en zienswijzen van vier (inter)nationale muurschilders zullen worden samengebracht in één ruimte.

De titel ‘The Atomic Number’ verwijst naar de moeder aller abstracties. Abstractie in de informatica is nauw verwant aan abstractie in de wiskunde door hun gemeenschappelijke focus op het bouwen van abstracties als objecten, maar is ook verwant aan andere begrippen van abstractie die gebruikt worden in andere domeinen zoals (muur) kunst.

Sergio Gómez / SRGER, The Tree, FOTO: Beeldsmits
Sergio Gómez / SRGER, The Tree, FOTO: Beeldsmits
Making off by Laura

Sergio Gómez / SRGER
SRGER is een Spaanse kunstenaar die in Sevilla werkt en deel uitmaakt van de beweging van hedendaagse kunstenaars die meer geïnteresseerd zijn in tegenstrijdigheid en in het stellen van vragen dan in het geven van antwoorden. In zijn muurwerk combineert hij herkenbare elementen met pure abstractie, waarbij hij cynische dissidente vormen onthult, die worden weerspiegeld in zijn visuele verhandeling gebaseerd op mislukking/succes/correctheid, voortkomend uit onvolledigheid. Zijn werk toont onconventionele middelen die imperfectie omarmen en alles wat bestaat in twijfel trekt, als een teken van identiteit. Op deze manier presenteert Sergio imperfectie als een noodzakelijke voorwaarde voor het bestaan.


Jelmer Noordeman FOTO: Beeldsmits
Jelmer Noordeman, FOTO: Beeldsmits

Jelmer Noordeman (woont en werkt in Rotterdam)
Noordeman is doelbewust op zoek naar de werking van onze perceptie. Die perceptie laat ons graag indelingen maken zodat we ergens grip op krijgen. Zo zijn er in zijn werk diverse rationele composities te vinden, maar zijn ze ook te onderscheiden? Vlak voordat een indeling zich naar de voorgrond drukt, vormt zich alweer een nieuwe. De abstracte velden gaan een relatie met elkaar aan in een constante ontkenning. Door te experimenteren met verschillende ritmes ontstaat er een nieuwe samenhang waarin beweging en verstilling systematisch in elkaar overlopen. Informatie wordt gefragmenteerd en weer tot een rangschikking gebracht, tot één geheel. De hoeveelheid informatie werkt troeblerend en lijkt het geheel dissonant samen te voegen.


Annemaria Pisak / Nnamari
Links: Annemarie Pisak / Nnamari Rechts: Sergio Gómez / SRGER

Annamaria Pizak / Nnamari is een Hongaarse kunstenaar die sinds 2010 in Rotterdam woont en werkt. Haar muurschilderingen worden gekenmerkt door rechte lijnen en geometrische vormen. Geïnspireerd door moderne en industriële architectuur, post-graffiti, pictogrammen, op-art, sci-fi, tribale symbolen en wetenschap, wordt Nnamari's werk monumentaal uitgevoerd binnen haar eigen strikte spelregels.


Andrey Berger
Andrey Berger
Andrey Berger
Andrey Berger, detail

Andrey Berger is een van de meest actieve en innovatieve kunstenaars uit Rusland, nu gevestigd in Parijs. Hij werd in 1986 geboren in Siberië, Rusland. In 1999 ging hij aan de slag met straatkunst, geïnspireerd door de hiphopcultuur in het Rusland van de jaren 90. In 2002 ging Andrey naar de universiteit waar hij Architectural Environment Design studeerde. Andrey Berger is een vertegenwoordiger van de 'street wave' beweging. In zijn muurschilderingen experimenteert hij met verschillende expressieve vormen. Hij vindt zijn inspiratie in de stedelijke omgeving en binnen sociale, culturele, landschappelijke, politieke en logistieke systemen. Terwijl hij de interactie van deze elementen observeert, verbeeldt zijn werk de ontwikkeling van de stad en de kenmerken van de integratie van menselijke activiteit binnen deze stedelijke omgeving.


audiovisuele performance: IRREGULAR PARTING Jelmer Noordeman

Tijdens de opening presenteerde Jelmer Noordeman in samenwerking met Acidic Male* de audiovisuele performance 'Irregular Parting'.

De afgelopen eeuw heeft abstractie een grote vlucht genomen. Moderne technologieën en nieuwe materialen hebben de mogelijkheden voor abstracte kunst vergroot. Dit heeft geleid tot een grotere variatie in de vormen en presentaties van abstracte kunst, waaronder audiovisuele performances. Het duo Acidic Male (Puck Schot en Jelmer Noordeman) begon hun samenwerking begin dit jaar op initiatief van Klankvorm en is al vertoond op Fiber festival en Conflux festival. Hun performance is een combinatie van ruwe geluidsstructuren, hypnotiserende beats en analoge videotechnologie. Door de combinatie van audio en visuele elementen kunnen drumcomputers en synthesizers een totaalervaring creëren voor zowel het gehoor en het gezichtsvermogen. Abstracte kunst kan zich vaak richten op het overbrengen van emotie, stemming en concepten die moeilijk in woorden uit te drukken zijn. Het samenspel van geluid en visuele beelden biedt een multidimensionale ervaring, waarbij de kijker/luisteraar zich volledig kan onderdompelen in de abstracte kunstvorm.

* Acidic Male (Puck Schot) was helaas ziek, Jelmer heeft de performance alleen kunnen volbrengen.

Opening
zondag 29 Oktober
Opening
Opening
Opening Zondag 29 oktober
Jelmer Noordeman
Groepsfoto kunstenaars (helaas was Sergio net vertrokken)
Opening
Opening 'The Atomic Number' Personal summary by @annietram

Partners