‘(real) humans’

23 Mar-5 Jul 2021
‘(real) humans’ met Willehad Eilers / Wayne Horse, Lisa Couwenbergh, Anan Striker, Andrea Radai, Marisa Rappard, Ruben Topia, Frans Franciscus, Ricardo van Zwol

Dé mens als thematisch uitgangspunt verbeeldt de missie van Murals Inc.; een zoektocht via de grote kunsthistorische (straat) thema’s naar stromingen, genres, stijlkenmerken, (sub)culturele achtergronden, kunsthistorische kaders, ontwikkelingen en trends betrekking hebbend op alle vormen van muurschilderkunst alsook de context waarbinnen deze aangebracht worden. De deelnemende kunstenaars aan ‘(real) humans’ verbeelden middels een verscheidenheid aan muurschilderingen dat wat de mens nou eenmaal is. For real.

‘(real) humans’, the movie, Camera & editing: Indra Gleizde, Music: Field Recording Robert Kroos
'GIRL VII', Lisa Couwenbergh (2021), acrylic paint on wall, 450 x 270 cm. Photo: Indra GLEIZDE

Lisa Couwenbergh

Sinds 2018 werkt Lisa Couwenbergh aan een intrigerende serie schilderijen genaamd GIRL I, II, III, IV, V, en VI. De schildering ‘GIRL VII’ bij Murals Inc. (office), is de eerste die op een muur is aangebracht en door het formaat een grote impact heeft op de ruimte. Het verstilde beeld voegt een mystieke dimensie toe aan het heftig universum waardoor het omringd wordt.

‘Alle Gegen Alle’, Willehad Eilers / WayneHorse (2021), acrylic paint om wall, 1400 x 400 cm. Photo: Indra Gleizde

Willehad Eilers / Wayne Horse

In een acht uur durende performance creëerde Willehad Eilers / Wayne Horse de muurschildering ‘Alle Gegen Alle’. Een vechtscène van enorme omvang waarin elke oriëntatie van botsende partijen vervaagt en plaats maakt voor een chaos van links en rechts stampende en slaande individuen.

‘Mombakkes’, Anan Striker, acrylic, lacquer and oil pastel on wall, 700 x 300 cm. Photo: Indra Gleizde

Anan Striker

Striker nam het mombakkes (mom= vermomming, bakkes= gezicht) als uitgangspunt en schilderde, met oog op zijn jeugdhelden, intuïtief en organische (non-)fictieve figuren op de muur.

‘Heroes / Anti-Heroes’, Andrea Radai (2021), oil on wall 6 x 8 cm x 14 pieces. Photo: Indra Gleizde
‘Heroes / Anti-Heroes’, Andrea Radai (2021)
‘Heroes / Anti-Heroes’, Andrea Radai (2021)
‘Heroes / Anti-Heroes’, Andrea Radai (2021)
‘Heroes / Anti-Heroes’, Andrea Radai (2021)

Andrea Radai

Andy Warhol, VN-diplomaten voetballers en hun supporters. Afhankelijk van de context kunnen ze helden of anti-helden zijn, maar de scheidingslijn is vaag. Door de miniaturen van deze figuren te schilderen op de kolommen die de ruimte van Murals Inc. (office) doorsnijden, vestigt Andrea Radai aandacht op de grens zelf. ‘Heroes / Anti-Heroes’ is onderdeel van de serie ‘Souvenirs’ waarin Andrea Radai werkt met de wisselwerking tussen miniaturen en hun omgeving. De maat van de schilderijen werkt hierbij als een medium op zich.

‘Ephemeral Hallway’, Marisa Rappard (2021), Acrylic paint, Pastel on paint, 1080 x 340 cm

Marisa Rappard

In ‘Ephemeral Hallway’, de bijdrage van Marisa Rappard aan ‘(real) humans’, zie je op het eerste gezicht een abstract spel met zich herhalende vormen. Pas wanneer je een arm of been ontdekt wordt duidelijk dat het mensfiguren zijn. Silhouetten verplaatsen zich door een reeks anonieme kamers die doen denken aan een spiegelpaleis, als online representaties van mensen die zich door de Cloud bewegen.

‘BACK TO BLACK II’, Frans Franciscus (2021), Acrylic paint on wall, 100 x 120 cm.

Frans Franciscus

De muurschildering van Franciscus is een uitvergroting van één van zijn schilderijen. Hij koos voor dit portret om, binnen de beperkte tijd, een menselijke figuur te creëren die ‘larger than life’ was en aan de show inclusiviteit toevoegt. Het portret is geïnspireerd door Memling (1430-1494). Hij combineerde dit met een afbeelding van een Afrikaanse man die zichzelf versierde met bloemen. Hij voorzag hem van een kostuum van Armani om een culturele clash te veroorzaken.

‘Meditation.JPG’, Ruben Topia (2021), Acrylic paint on wall, 340 x 300 cm.

Ruben Topia

Een echt mens leeft met een open hart. Wat heeft het voor zin 100 jaar te leven met een gesloten hart? We leven in een informatie tijdperk waarin gespeeld wordt met onze aandacht. Ik beeld een persoon af die zijn eigen persoonlijke orde vind in een wereld van chaos. Een echt mens is in staat om te dromen. In relatie tot de andere werken in de expositie is mijn ontwerp speels en beeld een personage af die zijn eigen ding doet, buiten de chaos van wat er in de wereld speelt.

‘Happy Girls’, Ricardo Van Zwol (2021), ACRYLIC PAINT ON WALL, 190 x 300 cm.

Ricardo Van Zwol

De blije gezichten stralen kracht en levenslust uit. Door het gebruik van de kleuren lijkt het alsof de zon in het gezicht schijnt. Deze energie stralen ze terug met een lach. Groen is de kleur van leven en natuur.

Anan Striker
Opening Murals Inc.

Partners