‘Paint me a city’

1 Feb-31 Mar 2018
‘Paint me a city’ met een muurschildering van Thomas Trum. Overige deelnemers: Mariëlle Buitendijk, Mark Kramer, Sander Reijgers, Clary Stolte

Een tentoonstelling naar een voorstel van Sander Reijgers en Mark Kramer in samenwerking met PHK18.

Stedelijke architectuur is onderhevig aan veranderingen door de mens en de natuurlijke elementen. Graffiti, vandalisme, neerslag, temperatuur etc. zorgen voor hun uiterlijke veranderingen. De ‘architectonische huiden’ veranderen in de tijd. Deze verouderen, slijten, barsten, scheuren, afblakeren, schrompelen, verweren, uitdrogen, verbleken, rotten, dat zijn allemaal processen die gepaard gaan met een zekere schoonheid. De poëzie van verval. PHK18 toont werk van kunstenaars die deze invloeden weerspiegelen of intensiveren.

Mark Kramer en Sander Reijgers zijn beiden geïnteresseerd in de huid van een werk of specifieker in de letterlijke ‘gelaagdheid’, de lagen van een werk. Sander door materie toe te voegen en Mark door materie weg te nemen. Door deze handelingen gedurende een bepaalde tijd te verrichten ontstaan er structuren. Uitgangspunt van deze tentoonstelling is dat met autonoom werk, zowel ruimtelijk als 2 dimensionaal de ‘architectonische huiden’ van de stad onderzocht werden om daarmee de processen en / of de structuren te ontdekken en te articuleren. In het bijzonder de ‘huiden’ van de stad Rotterdam.

Deelnemende kunstnaars: Thomas Trum, Mariëlle Buitendijk, Mark Kramer, Sander Reijgers, Clary Stolte, Jop Vissers Vorstenbosch.

Op deze pagina wordt de muurschildering van Thomas Trum uitgelicht.

‘Multiple dotted horizontal lines II’, Thomas Trum (2018). Foto: Frank Hanswijk
‘Multiple dotted horizontal lines II’, Thomas Trum (2018). Foto: Frank Hanswijk
‘Multiple dotted horizontal lines II’, Thomas Trum (2018). Foto: Frank Hanswijk

Thomas Trum (NL, 1989) werkt op het snijvlak van kunst en vormgeving. zijn werk onderzoekt de toepasbaarheid van verschillende technieken. Hij gebruikt het atelier als experimenteerruimte en zoekt naar onconventionele middelen om op papier, doek of muren te schilderen. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld een supergrote viltstift, een machine voor wegbelijning en penselen die aan een boormachine zijn bevestigd. Zijn zeer actieve manier van werken is vaak gebaseerd op trial-and-error: het resultaat van zijn handelingen ligt nooit van tevoren vast, waardoor enthousiasme en snelheid deel blijven uitmaken van het eindresultaat.

In zijn benadering van het schilderen probeert hij alles te weten te komen over een bepaalde verf of een bepaald stuk gereedschap voordat hij het voor zijn werk in gebruik neemt. Zijn werkwijze op een kleiner stuk papier is in principe vergelijkbaar met wanneer hij een grote muurschildering maakt. Verf is zijn muze, of het nu gaat om kleinschalig onderzoek of om monumentale werken in de openbare ruimte, zijn kleurrijke toepassingen hebben een grote impact.

Thomas Trum
‘Multiple dotted horizontal lines II’
Uitnodiging 'paint me a city'