Murals Inc. (office) · Piekstraat 31, Rotterdam · OPEN TIJDENS KANTOORUREN

nl en

‘...as an alternative...’

Tentoonstellingen


6 Feb-22 May 2022
‘...as an alternative to blah blahblahblah...’ met Frederik Lizen / Enpleinpublic, Kim van Norren, Kenneth Letsoin / Naamlooozz, Tabe Hemmes / ikbenjoudiemijnadoet

ANTI; anti establishment, anti blahblah, antistylers, #contemporaryshit, vandalism, #freedom, ignorantstyle, lowbudgetstyle, lekker willen knallen #noname #nonstop #goodvibes #dailystruggle #othersidegraff #virus #trashgraff

De titel is een deel van een tekstregel door SAMO eind jaren 70. SAMO (een graffiti-duo) bestond uit Basquiat en Al Diaz en werd bekend om hun kritische tekstregels. Oorspronkelijke tekstregel: AS AN ALTERNATIVE TO BLAH… BLAHBLAHBLAH BLAHZOOEY… BLAHBLAH QUASI-BLAH–ETC...

De tentoonstelling ‘...as an alternative to blah blahblahblah...’ verwijst naar een schilderstijl in de openbare ruimte waarbij de locatie een belangrijke rol speelt. De locatie is onderdeel van het werk maar staat los van zichtbaarheid (bezoekersaantallen). De kunstenaars / artiesten / vrijbuiters die deze schilderstijl hanteren houden er hun eigen esthetische normen op na, verkondigen wel een boodschap maar is vaak wat cryptisch en in dienst van het beeld. Deze painters bevechten hun eigen autonomie los van welke opvatting dan ook. De locaties zijn abandoned places; vervallen fabriekshallen, steengroeven, tunnels in the middle of nowhere maar ook in de steden zelf zijn genoeg plekken die uitnodigen tot reflectie op de contemporary shit.

Kenneth en Frederik zijn de straat opgegaan waarbij ze zich verhielden tot de openbare orde in de Tweebosbuurt die gesloopt wordt. De producten die buiten ontstonden op schuttingen, bouwplaten en andere materiaal werden zover als mogelijk Murals Inc. binnen gesleept en opgenomen in de mural tentoonstelling. Hun acties werden gefilmd door filmmaker Jonathan Pieterse / potatoandonion. Hij heeft het binnen- / buitenwerk tot een sluitend verhaal gemaakt. De film is te zien in combinatie met het werk en de muurschilderingen van Kim van Norren en Tabe Hemmes / ikbenjoudiemijnadoet.

Een film door Jonathan Pieterse als onderdeel van de tentoonstelling ‘...as an alternative to blah blahblahblah...’ met Frederik Lizen / Enpleinpublic en Kenneth Letsoin / Naamlooozz

Rotterdam Art Week

“Murals Inc. — Tijdens Rotterdam Art Week (18-22 mei 2022) kun je kunst ook buiten de context van galeries, musea en kunstenaarsstudio’s ontdekken. Murals Inc. nodigde een aantal kunstenaars uit om zich te verhouden tot de openbare ruimte. Deze kunstenaars werken vooral in non-spaces en abandoned places; vervallen fabriekshallen, steengroeven, tunnels in the middle of nowhere maar ook in de binnenstad. Hun tentoonstelling ‘...as an alternative to blah blahblahblah…’ is een hommage aan het beroemde kunstenaarsduo SAMO (Jean-Michel Basquiat & Al Diaz), dat het imago van graffiti eind jaren 70 voor eeuwig zou veranderen. Deze activistische en maatschappijkritische kunstenaars verzetten zich destijds tegen het establishment en vastgeroeste ideeën over kunst en vandalisme. De kunstenaars van Murals Inc. doen hetzelfde, maar dan op hun eigen, autonome en hedendaagse manier. Locatie speelt hierin een belangrijke rol, maar de zichtbaarheid ervan (en in het verlengde: bezoekersaantallen) staat los van het werk. Kenneth Letsoin (Naamlooozz) en Frederik Lizen (Enpleinpublic) gingen de straat op en zochten naar een manier om zich te verhouden tot de openbare orde in de Tweebosbuurt, die op dit moment gesloopt wordt. Hun werken op schuttingen, bouwplaten en andere materiaal worden — zo goed als dat mogelijk is — verplaatst naar Murals Inc., waar ze onderdeel worden van de tentoonstelling. Hun acties werden gefilmd door filmmaker Jonathan Pieterse (potatoandonion), die het binnen- en buitenwerk tot een sluitend verhaal maakte. Deze film is te zien in de tentoonstelling, in combinatie met het werk en de muurschilderingen van Kim van Norren en Tabe Hemmes (ikbenjoudiemijnadoet).”

— Flor Linckens (GalleryViewer)

‘Are U Crain’, Frederik Lizen / Enpleinpublic (2022), Foto: Indra Gleizde
Frederik Lizen / Enpleinpublic (2022), Foto: Indra Gleizde
‘Its a wrap’, Frederik Lizen / Enpleinpublic (2022), Foto: Indra Gleizde
‘Hebben en houwen’, Frederik Lizen / Enpleinpublic (2022). Foto: Indra Gleizde
Frederik Lizen / Enpleinpublic (detail)
‘Some yellow’, Frederik Lizen / Enpleinpublic (2022), Foto: Indra Gleizde
‘Mon Cherie’, Frederik Lizen / Enpleinpublic (2022), Foto: Indra Gleizde
Frederik Lizen / Enpleinpublic (detail)
(detail), Foto: Indra Gleizde

Frederik Lizen / Enpleinpublic

Frederik Lizen (1986, BE) werkt overdag in een veilinghuis, waar kunstobjecten de kans krijgen op een tweede leven. ’s Nachts blaast hij zelf als Enpleinpublic nieuw leven in houten afsluitingen en constructiepanelen verspreid door de stad door ze te beschilderen. De kunstenaar voorziet de werken van associatieve en humoristische teksten, die getuigen van zijn kritische reflecties op de socio-economische toestand van onze huidige maatschappij.

‘Er is geen tijd om stil te staan’, Kim van Norren (2022), Foto: Indra Gleizde
‘Er is geen tijd om stil te staan’, Kim van Norren (2022), Foto: Indra Gleizde
‘Er is geen tijd om stil te staan’ (detail), Kim van Norren, Foto: Indra Gleizde
‘Er is geen tijd om stil te staan’, Kim van Norren (2022), Foto: Indra Gleizde

Kim van Norren

De teksten die Kim van Norren kiest komen voornamelijk uit popmuziek, het liefst muziek waar je helemaal in op kunt gaan. Het ‘op-kunnen-gaan-in’ is ook een kwaliteit van de gekozen teksten die ze al schilderend aan haar schilderijen mee wil geven. Waar van Norren naar zoekt is hoe ze vormen en kleuren kan vinden die belevingen en herinneringen weer tastbaar maken. Zo brengt ze een ervaring tot stand met een combinatie van monumentale vormen, indringende teksten en zorgvuldig gekozen kleurschema’s.Ze kiest geen vrijblijvende citaten, maar teksten die herinneringen oproepen, een beroep doen op ons inlevingsvermogen en onze onmacht bezweren.

Voor de muurschildering bij Murals inc heeft ze het nummer ‘Progressie’ van de overleden rapper Helderheid (Breyten Muskiet) beluisterd en gezocht naar de tijdloze waarde die in de tekst te horen is. Wat is Breytens heldere boodschap die doorklinkt, ook ver na zijn dood? Voor van Norren was het refrein het meest betekenisvol: ‘er is geen tijd om stil te staan, we moeten roeien met de riemen die we hebben en doorgaan’. Een tekst die juist in deze tijd alleen maar toeneemt in betekenis. Hoewel het heel verdrietig is dat Breyten er zelf niet meer is om de mooie initiatieven te zien die ontstaan zijn na zijn overlijden, is het effect van zijn werk toch zichtbaar in de community die gevormd is rond zijn idee van positieve invloeden in rapmuziek. Jaar na jaar is er de nieuwe oogst in het kader van de Helderheidbokaal, waar de moeder van Breyten Muskiet de drijvende kracht achter is.

Kim van Norren studeerde Fine Art aan de CABK in Kampen en was daarna resident aan de Ateliers in Amsterdam. In 2010 won ze de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, in 2011 de Schefferprijs van de Vereniging Dordrechts Museum, en in 2014 werd aan haar werk de Sieger White Award toegekend. Haar werk is opgenomen in toonaangevende publieke en privécollecties, en haar schilderijen zijn tentoongesteld in binnen- en buitenland. Het werk van Kim van Norren wordt vertegenwoordigd door Cokkie Snoei, Rotterdam. 

“Breyten Muskiet heeft niet de tijd gekregen om te werken aan waar hij in geloofde, maar in zijn muziek zit iets besloten wat in zichzelf ervoor zorgt dat zijn positiviteit door zal gaan. Het heeft mij geraakt om een schildering te maken rond zijn woorden, een muurschildering waar je even helemaal in op kunt gaan om stil te staan bij wat de woorden van Breyten betekenen. Ik hoop dat mijn werk, gebaseerd op zijn wijsheid, zo ook bijdraagt aan het voortleven van de positieve flow die bij deze jonge begaafde rapper begonnen is.”— Kim van Norren

z.t., Kenneth Letsoin / Naamlooozz (2022), Foto: Indra Gleizde
z.t., Kenneth Letsoin / Naamlooozz (2022), Foto: Indra Gleizde
z.t., Kenneth Letsoin / Naamlooozz (2022), Foto: Indra Gleizde
Kenneth Letsoin / Naamlooozz
(Detail)
Kenneth Letsoin / Naamlooozz
(Detail), Foto: Indra Gleizde

Kenneth Letsoin / Naamlooozz

Kenneth Letsoin (1972, woont en werkt in Rotterdam) is geboren in Almelo waar hij opgroeide in een Molukse gemeenschap. Hij volgde een kunstopleiding aan de AKI in Enschede, maar deze opleiding bood hem weinig aanknopingspunten. Hij besloot zijn eigen weg te gaan, de straat werd zijn leermeester. Kenneth maakt vooral straatkunst maar hij maakt ook werk in zijn atelier. Hoewel Kenneth een vrijbuiter is, wars van traditie en hij de hashtag #contemporaryshit en #antistylers regelmatig gebruikt, is zijn werk wel degelijk geschoeid op een schilderkunstige traditie. Zijn abstract expressionistische manier van werken die zich zowel minimalistisch, calligrafisch als ook zeer gelaagd manifesteert, getuigd van kennis van zaken. Zijn imposante muurwerken ogen krachtig, geconcentreerd en dynamisch. De hashtags #freedom, #nonstop en niet te vergeten #nosleep zijn zeer op hem van toepassing.

Tabe Hemmes / ikbenjoudiemijnadoet (2022), Foto: Indra Gleizde
Tabe Hemmes / ikbenjoudiemijnadoet (2022), Foto: Indra Gleizde
Tabe Hemmes / ikbenjoudiemijnadoet (2022), Foto: Indra Gleizde
Tabe Hemmes / ikbenjoudiemijnadoet (detail)
(detail), Foto: Indra Gleizde

ikbenjoudiemijnadoet

Twee weken werkend op de binnenvaart, twee weken af en toe een muurtje meepikken. Het tekenen gaat altijd door. Hoewel ikbenjoudiemijnadoet (woont en werkt in Rotterdam) aan de academie van beeldende kunsten heeft gestudeerd, is zijn weg er niet eentje van de gebaande paden. De ambivalentie in zijn werk is ontwapenend complex.

Naamlooozz, Tweebosbuurt
Enpleinpublic, Tweebosbuurt
Murals Inc.
Piekstraat
Wij blijven
‘Hebben en houwen’
Naamlooozz, Enpleinpublic, Tweebosbuurt
Opening
Graffiti-schrijvers MrJoax, Surch en anderen
Tapejockey Anan Striker
Opening
Opening
Deelname aan Art Central Rotterdam en Rotterdam Art Week

Partners