'...as an alternative to blah blahbh...'

6 Feb-31 Mar 2022
'...as an alternative to blah blahblahblah...' met oa Frederik Lizen / Enpleinpublic, Kim van Norren, Kenneth Letsoin / Naamlooozz, ikbenjoudiemijnadoet,

'...as an alternative to blah blahblahblah...’  

 

Thema: ANTI; anti establishment, anti blahblah, antistylers, #contemporaryshit, vandalism, #freedom, ignorantstyle, lowbudgetstyle, lekker willen knallen #noname #nonstop #goodvibes #dailystruggle #othersidegraff #virus #trashgraff

De titel is een deel van een tekstregel door SAMO eind jaren 70. SAMO (een graffiti-duo) bestond uit Basquiat en Al Diaz en werd bekend om hun kritische tekstregels.  

Oorspronkelijke tekstregel: AS AN ALTERNATIVE TO BLAH… BLAHBLAHBLAH BLAHZOOEY… BLAHBLAH QUASI-BLAH–ETC…  

De tentoonstelling ‘...as an alternative to blah blahblahblah…’ verwijst naar een schilderstijl in de openbare ruimte waarbij de locatie een belangrijke rol speelt. De locatie is onderdeel van het werk maar staat los van zichtbaarheid (bezoekersaantallen). De kunstenaars / artiesten / vrijbuiters die deze schilderstijl hanteren houden er hun eigen esthetische normen op na, verkondigen wel een boodschap maar is vaak wat cryptisch en in dienst van het beeld. Deze painters bevechten hun eigen autonomie los van heersende opvattingen over goed en slecht. De locaties zijn abandoned places; vervallen fabriekshallen, steengroeven, tunnels in the middle of nowhere maar ook in de steden zelf zijn genoeg plekken die uitnodigen tot reflectie op de contemporary shit.

De tentoonstelling bij Murals Inc. zal zich experimenteel ontvouwen. Een aantal kunstenaars / artiesten gaan de straat op waarbij ze zich zullen verhouden tot de openbare orde. Ook nemen er kunstenaars deel uit het reguliere circuit, zij zullen allen op hun eigen wijze bijdragen aan deze eigenzinnige mural tentoonstelling.

'Family First', Frederik Lizen / Enpleinpublic, 2021
Frederik Lizen / Enpleinpublic
'Wild Seizoen', Frederik Lizen / Einpleinpublic

Frederik Lizen / Enpleinpublic (1986, BE)


Frederik werkt overdag in een veilinghuis, waar kunstobjecten de kans krijgen op een tweede leven. ’s Nachts blaast hij zelf als Enpleinpublic nieuw leven in houten afsluitingen en constructiepanelen verspreid door de stad door ze te beschilderen. De kunstenaar voorziet de werken van associatieve en humoristische teksten, die getuigen van zijn kritische reflecties op de socio-economische toestand van onze huidige maatschappij.

Kim van Norren, 'We can be heroes-Just for one day' - Text: David Bowie 150 x 350 cm - acrylic cotton, courtesy Cokkie Snoei
Kim van Norren, Violently Happy-text: Björk 50 x 65 cm - pastel-paper, courtesy Cokkie Snoei
Kim van Norren, IJswater-text: Typhoon 24 x 32 cm - pastel-paper, courtesy Cokkie Snoei

Kim van Norren 

De teksten die Kim van Norren kiest komen voornamelijk uit popmuziek, het liefst muziek waar je helemaal in op kunt gaan. Het ‘op-kunnen-gaan-in’ is ook een kwaliteit van de gekozen teksten die ze al schilderend aan haar schilderijen mee wil geven. Waar van Norren naar zoekt is hoe ze vormen en kleuren kan vinden die belevingen en herinneringen weer tastbaar maken. Zo brengt ze een ervaring tot stand met een combinatie van monumentale vormen, indringende teksten en zorgvuldig gekozen kleurschema’s.Ze kiest geen vrijblijvende citaten, maar teksten die herinneringen oproepen, een beroep doen op ons inlevingsvermogen en onze onmacht bezweren. 
 
Voor de muurschildering bij Murals inc heeft ze het nummer ‘Progressie’ van de overleden rapper Helderheid (Breyten Muskiet) beluisterd en gezocht naar de tijdloze waarde die in de tekst te horen is. Wat is Breytens heldere boodschap die doorklinkt, ook ver na zijn dood? Voor van Norren was het refrein het meest betekenisvol: ‘er is geen tijd om stil te staan, we moeten roeien met de riemen die we hebben en doorgaan’. Een tekst die juist in deze tijd alleen maar toeneemt in betekenis. Hoewel het heel verdrietig is dat Breyten er zelf niet meer is om de mooie initiatieven te zien die ontstaan zijn na zijn overlijden, is het effect van zijn werk toch zichtbaar in de community die gevormd is rond zijn idee van positieve invloeden in rapmuziek. Jaar na jaar is er de nieuwe oogst in het kader van de Helderheidbokaal, waar de moeder van Breyten Muskiet de drijvende kracht achter is.
 
"Breyten Muskiet heeft niet de tijd gekregen om te werken aan waar hij in geloofde, maar in zijn muziek zit iets besloten wat in zichzelf ervoor zorgt dat zijn positiviteit door zal gaan. Het heeft mij geraakt om een schildering te maken rond zijn woorden, een muurschildering waar je even helemaal in op kunt gaan om stil te staan bij wat de woorden van Breyten betekenen. Ik hoop dat mijn werk, gebaseerd op zijn wijsheid, zo ook bijdraagt aan het voortleven van de positieve flow die bij deze jonge begaafde rapper begonnen is.” 
KvN
 
Kim van Norren studeerde Fine Art aan de CABK in Kampen en was daarna resident aan de Ateliers in Amsterdam. In 2010 won ze de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, in 2011 de Schefferprijs van de Vereniging Dordrechts Museum, en in 2014 werd aan haar werk de Sieger White Award toegekend. Haar werk is opgenomen in toonaangevende publieke en privécollecties, en haar schilderijen zijn tentoongesteld in binnen- en buitenland. Het werk van Kim van Norren wordt vertegenwoordigd door Cokkie Snoei, Rotterdam. 

Kim van Norren, Ontwerp muurschildering voor '...as an alternative to blah blahblahblah...’  
Kenneth Letsoin / Naamlooozz, Z.T., België

Kenneth Letsoin / Naamlooozz, woont en werkt in Rotterdam

Kenneth Letsoin (1972) is geboren in Almelo waar hij opgroeide in een Molukse gemeenschap. Hij volgde een kunstopleiding aan de AKI in Enschede, maar deze opleiding bood hem weinig aanknopingspunten. Hij besloot zijn eigen weg te gaan, de straat werd zijn leermeester. Kenneth maakt vooral straatkunst (muurschilderingen, afvalinstallaties, reclameaffiches), maar hij maakt ook werk in zijn atelier. Hoewel Kenneth een vrijbuiter is, wars van traditie en hij de hashtag #contemporaryshit en #antistylers regelmatig gebruikt, is zijn werk wel degelijk geschoeid op een schilderkunstige traditie. Zijn abstract expressionistische manier van werken die zich zowel minimalistisch, calligrafisch als ook zeer gelaagd manifesteert, getuigd van kennis van zaken. Zijn imposante muurwerken ogen krachtig, geconcentreerd en dynamisch. De hashtags #freedom, #nonstop en niet te vergeten #nosleep zijn zeer op hem van toepassing. 

ikbenjoudiemijnadoet, 'Z.t.'
ikbenjoudiemijnadoet, 'Z.t.',

ikbenjoudiemijnadoet, woont en werkt in Rotterdam