‘Abstract Wall Paintings’

1 May-30 Sep 2017
‘Abstract Wall Paintings – De Stijl 100 Years’, met Jasper van der Graaf, Graphic Surgery, Henriëtte van ’t Hoog, Dineke van Huizen, Sigmund de Jong, Karin van Pinxteren, Sonia Rijnhout, Babette Kleijn

ACEC / PHK18 / Transmitter / SNO / Look&Listen

In mei en juni 2017 was de tentoonstelling ‘Abstract Wall Paintings III #destijl100years’ te zien in Apeldoorn, Rotterdam, New York, Sydney en Marseille.

‘Abstract Wall Paintings III’ was een tentoonstelling met hedendaagse abstracte kunst op muren, georganiseerd voor en door kunstenaars. Het was  een internationaal project, gelijk in tijd, thema en titel. Verschillende kunstruimtes in binnen- en buitenland maakten dit parallelle project mogelijk.

De tentoonstelling vierde, met vele andere tentoonstellingen in heel Nederland, het 100-jarig jubileum van kunststroming De Stijl. Deze kunststroming, waar Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld de meest bekende voorbeelden van zijn, heeft wereldwijde invloed gehad op de ontwikkeling van de beeldende kunst en vormgeving.

‘Abstract Wall Paintings III’ toonde abstracte kunst, 100 jaar na de oprichting van De Stijl, en was daarom vanzelfsprekend internationaal, en in hedendaagse vorm. Het resultaat was een monumentale ‘stalenkaart’ die de diversiteit van abstracte kunst van nu liet zien. Bezoekers die Mondriaan zochten kwamen bedrogen uit, maar Mondriaan zou zijn ogen uitkijken.

Deelnemende kunstruimtes: ACEC Apeldoorn, PHK18 Rotterdam, Transmitter New York, SNO Sydney, Look&Listen Marseille. (Abstract Wall Paintings werd voor het eerst in 2015 georganiseerd in ACEC Apeldoorn).

> acecgebouw.nl
> transmitter.nyc
> sno.org.au
> gatyifat.com
> abstractwallpaintings.blogspot.nl

‘Wall-Concept’, Sigmund de Jong (2017)
Henriëtte van 't Hoog (2017)
Artikel in NRC Handelsblad door Sandra Smets
Artikel in NRC Handelsblad door Sandra Smets